Jeden avokádovník má spotřebu vody jako les: Pěstování způsobuje rozsáhlé odlesňování

Pěstování avokáda způsobuje v Mexiku drastičtější odlesňování, než se původně předpokládalo. Uvedla to agentura AP s odvoláním na prohlášení mexických úřadů.
V mexickém státě Michoacán, který je pěstováním avokáda známý, se kvůli zemědělství pokácí bezmála 20 000 hektarů lesů ročně. Pěstování avokáda způsobuje 30 až 40 procent odlesňování, uvedla Talia Coriaová, která pracuje v oblasti ochrany životního prostředí.
Dospělý avokádovník má dvakrát tak vysokou spotřebu vody než středně hustý les, a tak se do horských potoků, na kterých závisí michoacánská flóra a fauna, dostává méně vláhy. Monarchu stěhovavého, motýla, který se zde vyskytuje, pěstování ale zatím neovlivňuje, tvrdí Coriaová.
Michoacán pokrývá téměř 80 procent celosvětového avokádového trhu, řekl generální prokurátor pro ochranu životního prostředí Guillermo Haro. Dodal však, že lesy jsou „větším bohatstvím než jakýkoli avokádový export“.
Mexický národní institut pro lesnictví, zemědělství a rybolov odhadoval úbytek lesů mezi rokem 2000 a 2010 ve výši 690 hektarů. Ztráta byla ale vyšší, jelikož pěstitelé urychlili rozšiřování avokádových sadů v důsledku rostoucích cen a popularity tohoto ovoce.
Avokádovníky v Michoacánu rostou ve stejné nadmořské výšce jako borovice a jiné jehličnany. V současné době stát vlastní 150 000 hektarů avokádových sadů. V posledních pár letech stát žádná nová povolení ke kácení lesů nevydal.
Mnoho obyvatel Michoacánu na avokádu závisí. Stát je chudý a sběr avokáda lidem přináší obživu, která je na rozdíl od častého obchodování s drogami v souladu s mexickými zákony.
Úřady proto mají v úmyslu přijít s udržitelným plánem, který zamezí rychlému odlesňování, ale zároveň zajistí, aby lidé nepřišli o práci a stát o zásadní zdroj příjmů, řekla Coriaová. Dodala však, že žádný konkrétní plán zatím neexistuje.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.