Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tohle není Francie: „Armáda“ žen v burkinách na britské pláže smí

Autor: mb, ČTK - 
29. srpna 2016
21:23

Britská média zveřejnila snímek z pláže v Brightonu, který názorně ilustruje velmi rozdílný přístup Londýna a Paříže k muslimské komunitě. Zatímco policisté ve Francii ponížili muslimku v burkinách, když ji před zraky ostatních lidí přinutili odložit svůj oděv, na britské pláži si ženy v černém oděvu užívaly slunce a moře bez obav z diskriminace.

Čtyři statní policisté obstoupili ženu a nařídili jí svléknout vrchní šat oděvu, který strážci pořádku identifikovali jako burkiny. Muslimka přitom do zákroku policistů poklidně odpočívala na pláži, ale za svůj „zločin“ ještě dostala pokutu.

Zákaz nošení burkin na pláži vydalo již 15 francouzských měst. Nařízení radnice měst odůvodnily tím, že oblečení „odporuje sekulárnímu duchu státu a dobrým mravům.“ 

Snímky zasahujících policistů následně obletěly svět a např. v Británii, která má také velkou muslimskou menšinu, vzbudily velké rozhořčení. Jak moc se liší britský a francouzský přístup k náboženské minoritě, pak dokládají fota z pláže v Brightonu, kde si několik od hlavy až k patě zahalených žen užívá letního počasí u moře.

Francouzských muslimů se pak zastala i liberální část britské veřejnosti, která plánuje na 26. srpna před francouzským velvyslanectvím uspořádat protest. Zásah policistů ve Francii pak odsoudila uživatelka Hudson of Brighton, která na sociální síť Twitter napsala: „To je nechutné. Každý by měl mít právo nosit to, co chce a kde chce.“

Uživatel Matthew Ruddle pak nabídl feministickou perspektivu k danému problému: „1925 vs. 2016. Uplynulo 90 let a stále určujeme ženám, co mohou nosit na pláži,“ napsal Ruddle.

Stoupencům islámu se dostalo podpory i ze strany britských židů. „Jsme velmi znepokojeni incidentem na francouzské pláži, během něhož byla muslimka konfrontována policií ohledně jejího oblečení,“ prohlásil mluvčí rady britských židů.

Opačný názor má ale jeden z předních rabínů Velké synagogy v Paříži Moše Sebbag, který rozhodnutí francouzských radnic zakázat burkiny naopak bránil: „Toto není otázka svobody žen, ale jde o to, kdo nám bude zítra vládnout. Je to náboženská válka, pokus o převzetí sekulárního duchu francouzské republiky a to my shledáváme jako nepřípustné,“ myslí si Sebbag.

Zatímco Francie klade čistě teoreticky velký důraz na asimilaci a přijetí hodnot sekularismu, kdy jsou role náboženství a státu striktně vymezeny, Británie dává svým minoritám větší „svobodu“. Ve Spojeném království dokonce legálně působí šaría soudy, jejichž pravomoc je ovšem omezená – většinou rozhodují v rodinných záležitostech za předpokladu, že obě dvě strany uznávají autoritu islámského soudu.

Zda je úspěšnější britský, či francouzský model v integraci muslimské menšiny, je těžké hodnotit, ale nedávný zákaz burkin opět vyvolal ve Francii a potažmo v Evropě diskusi o roli náboženství ve společnosti.

Ve Francii například sílí sociálně-konzervativní hnutí Civitas, které odkazuje na katolickou historii a kořeny Francie, odmítá hodnoty osvícenství a přeje si znovupokřesťanštění kontinentu. V politice pak sbírá body pravicová Marine Le Pen (48) z Národní fronty, která neskrývá své prezidentské ambice.

Náboženské mapě Francie, aspoň co se vývoje týče, ovšem dominuje islám. Díky vysoké porodnosti a migraci tvoří muslimové dle některých odhadů až 10 procent populace.

Případný zákon, který by ve Francii zakázal nosit celotělové plavky, takzvané burkiny, by byl neúčinný, protiústavní a jen by vytvářel napětí. V rozhovoru s listem La Croix to v pondělí řekl francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Nepotřebujeme nový zákon. Současné zákony jasně zakotvují francouzský sekularismus,“ prohlásil Cazeneuve. „Vláda... odmítá něco takového navrhovat, protože zákaz by byl neústavní, neúčinný a vytvářel by antagonismy a škodlivé napětí,“ dodal ministr. Komentoval tak nynější snahy eliminovat plavky, které nosí muslimské ženy.

Alžírsko-francouzský podnikatel Rachid Nekkaz se pak rozhodl, že od teoretizování přejde k činům a muslimkám, kterým francouzské úřady udělí za nošení burkin pokutu, pomůže. „Rozhodl jsem se, že zaplatím všechny pokuty, abych ženám zajistil svobodu a hlavně dosáhl zrušení tohoto nespravedlivého a utlačujícího zákona,“ řekl Nekkaz.

Burkiny kromě nábožensko-sekulární debaty též vyvolaly diskusi o postavení ženy ve společnosti. Přestože burkiny působí v evropských podmínkách cizokrajně, sociálně-konzervativní myslitelé poukazují na to, že se moderní společnost značně sexualizovala a bikiny by například byly pro Evropany ještě před druhou světovou válkou naprosto nepřijatelné. Na evropských plážích pak není výjimkou spatřit ženu, která se zcela beze studu opaluje bez vrchního dílu plavek.

rockyshowman ( 2. listopadu 2016 14:18 )

 Co se všichni rozčilujete. ČT vysílá většinou jen pořady staré předrevoluční,v hospodách se opět vypráví politické vtipy, řekneteli svůj názor, tak jste při nejlepším extrémista, do obchodních řetězců, které byly dříve vzorem demokracie je o svátcích vstup zakázán, kuřáci jsou omezování, do lesů je vstup omezen. Žluté louky, letní čas, nedostatek léků, sbírání PET víček pro naše nemocné, nejlevnější potraviny v EU, nejvíce rozšířené zhoubné nádory, nejmenší platy, také důchodci si můžou vyskakovat. Živíme kdejaké niemandy a to říkáte, že jsme na tom špatně ? Staří bolševici v rozhodujících f-cích, bývalí emigranti jsou oslavování. Jak se dostali přez železnou oponu ? Můžeme mít několik občanství, v případě krize pláchneme a vrátíme se až bude vše OK !Proto u voleb myslete na to, aby nám všechny tyto vymoženosti nová vláda nevzala. Je to krásné sušit na stožáru trenky, nadávat na politické vůdce opozice je to tak úžasné. Proto myslete na blaho a u voleb si rozmyslete, zda volíte ty, kteří byli u vesla posledních minimálně 30 let. Poznáte je podle vypasených obličejů, vymydlených tváří tlamou plných slibů. Těm jde jen o jejich blaho. A chemik není také k zahození, to se alespoň člověk může z celého srdce zasmát!!! Někdy si připadám, když je náhodou vidím, že jsem v říši divů.

parma49 ( 2. listopadu 2016 10:57 )

Šátky a hadry do kterých se zahalují jako takové mi nevadí ale vadí mi jako simbol. Nositelé těchto simbolů často představují netoleranci, nesnášenlivost a náboženský fanatizmus viz. probíhající soudní proces v Praze. Je to jako nosit nacistickou vlajku na veřejnosti. Také nositel představuje pro mne nepřijatelné přesvědčení.

hejhej ( 30. srpna 2016 11:09 )

Strašidla v hadrech na pláž nepatří.

djaba ( 30. srpna 2016 10:17 )

Bývalý režim nám také zakazoval džíny , dlouhé vlasy a určoval , jaká hudba je nevhodná .Ale je pravda , že by nikdo neřešil nějaké divné plavky či jiné nestandardní oděvy , kdyby neexistoval terorismus ,zejména z řad určité společnosti .

joudajoudovy ( 30. srpna 2016 10:02 )

hitchcock se musi radovat. jeho horor ptaci (cerni havrani)se opet dockal reality. nejdrive se jednalo o racky v kalifornii, kteri byly otraveni splasky z domu a ve velkem, po poskozeni mozku a nervoveho ustroji, padali na zem. jak dnes budou frantici a cela eu postupovat? havran polni je u nas chraneny....

Zobrazit celou diskusi