Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chtěli zabít Assange? Neznámý muž v noci šplhal do okna ambasády

Autor: ČTK, mb - 
22. srpna 2016
19:06

Organizace WikiLeaks, která zveřejňuje tajné dokumenty, oznámila, že se v noci neznámý muž pokoušel dostat do ekvádorské ambasády v Londýně, kde se ukrývá Julian Assange (45). Uživatelé na internetu již začali spekulovat, že mohlo jít o nevydařený pokus nájemné vraždy.

„Před 19 minutami, v 02:47, se neznámý muž pokusil po zdi vlézt do okna ekvádorské ambasády v Londýně. Utekl poté, co byl odhalen ochrankou,“ oznámil server WikiLeaks na sociální síti Twitter.

Stoupence Juliana Assange, který Wikileaks založil, zpráva náležitě vyděsila a někteří vyjádřili obavu, že se mohlo jednat o pokus nájemné vraždy. Našli se i tací, kteří popustili uzdu fantazii a z pokusu o vraždu rovnou obvinili demokratickou kandidátku na post prezidenta USA Hillary Clintonovou (68).

„Překvápko. Hillary nařídila odstranit Assange,“ napsal uživatel Peter Tydale. „Za tím stojí nejspíše kriminální rodina Clintonů. Dělají to, co umí nejlépe… vraždit!“ přisadila si pak další diskutérka vystupujícím pod přezdívkou Deena.

Uživatelé tak naráželi na fakt, že server WikiLeaks zveřejnil archiv Demokratické strany, který dokazuje, že vedení strany v předvolebním boji stranilo Hillary Clintonové na úkor protikandidáta Bernieho Sanderse (74). Informace samozřejmě uškodila předvolební kampani Clintonové.

Organizace Wikileaks se dostala do hledáčku amerických úřadů poté, co v roce 2010 zveřejnila video dokazující zabití neozbrojených novinářů americkými jednotkami. Australan Julian Assange tvrdí, že se ho od té doby snaží USA dostat na své území, kde by se mu nedostalo řádného soudného procesu.


Australskému aktivistovi poskytl politický azyl Ekvádor, na jehož ambasádě v Londýně se Assange již čtyři roky ukrývá. Vyslechnout ho chtějí švédští vyšetřovatelé kvůli údajnému znásilnění, ale bojovník za svobodu slova tvrdí, že se jedná pouze o záminku a ze Švédska by byl vydán Spojeným státům.

Nedávno došlo v dané otázce k průlomu, švédští vyšetřovatelé po letech odmítání nakonec souhlasili, že Assange v souvislosti s údajným znásilněním vyslechnou přímo na ambasádě a netrvají již na jeho vydání do Švédska.

V únoru komise při Radě OSN pro lidská práva rozhodla, že je Julian Assange od roku 2010 svévolně zadržován Švédskem a Británií. Zakladatel WikiLeaks by měl být dle OSN osvobozen a odškodněn za čas strávený na ekvádorské ambasádě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi