Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nečekané změny v Kremlu: Putin dal sbohem šéfovi prezidentské kanceláře

Autor: ČTK, mb - 
12. srpna 2016
12:49

Ruský prezident Vladimir Putin (63) v pátek propustil Sergeje Ivanova (63) z postu šéfa prezidentské kanceláře. Jeho místo převezme Anton Vajno (44). Informovala o tom ruská média s odvoláním na oznámení tiskové služby Kremlu. Putin přitom naznačil, že Ivanova propouští na jeho vlastní žádost.

Při setkání, které přenášela televizní stanice Rossija 24, řekl prezident, že vychází vstříc přání Ivanova vyslovenému při nástupu do funkce, že chce být šéfem prezidentské kanceláře nejvýše čtyři roky. Zároveň oznámil, že Ivanov bude jeho zvláštním zástupcem pro ekologii a dopravu.

Zpráva o výměně v čele prezidentovy administrativy, kterou nyní povede Ivanovův dosavadní zástupce Vajno, je považována za poměrně překvapivou. Ivanov, kterému je 63 let, je totiž označován za jednoho z nejbližších spolupracovníků Putina. Tento bývalý důstojník KGB v minulosti například zastával funkce ministra obrany a místopředsedy vlády. Nyní opustí i křeslo člena prezidentovy bezpečnostní rady.

Ivanov při setkání s Putinem ale uvedl, že je délkou setrvání v čele administrativy šéfa státu vlastně rekordmanem. Vydržel v ní čtyři roky a osm měsíců. V této souvislosti připomněl, že za 25 let od jejího ustavení se v této funkci už vystřídalo 11 lidí.

 

cheguevara ( 12. srpna 2016 14:30 )

Tak se dává správné sbohem.

Zobrazit celou diskusi