Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Čína vysází lány geneticky upravené kukuřice a bavlny. Lidé se bojí o zdraví

Autor: mb - 
15. dubna 2016
15:22

Čína se rozhodla, že osází obrovská území geneticky modifikovanými plodinami. Doposud se Peking ke GMO (geneticky modifikované organismy) stavěl zdrženlivě. Oznámení přichází poté, co Čína v únoru oznámila dohodu o převzetí švýcarské biotechnologické firmy Syngenta za astronomickou sumu 42,8 miliard dolarů (zhruba 1 bilion Kč).

„Během následující pětiletky zahájíme industrializaci a zavedeme nové druhy bavlny a kukuřice, které budou odolné vůči škodlivému hmyzu,“ prohlásil Liao Xiyuan, vysoce postavený úředník z čínského ministerstva zemědělství.

Čína tak chce zvrátit dosavadní trend, za USA totiž v produkci GMO zaostává. Podobně jako v jiných částech světa i v Číně panují mezi obyvatelstvem obavy o zdravotní nezávadnost takovýchto produktů.

Oznámení o masivní výsadbě GMO plodin přichází jen dva měsíce poté, co čínská státní firma ChemChina převzala za skoro 43 miliard dolarů kontrolu nad švýcarskou firmou Syngenta, která se specializuje na výzkum v oblasti GMO.

Jednoznačné prvenství v pěstování GMO patří zatím USA, ale mimo Spojené státy jsou GMO vnímány značně kontroverzně. V Indii například lidsko-právní organizace obvinily biotechnologický gigant Monsanto z toho, že za posledních 20 let zruinovali stovky tisíc malých farmářů – 290 tisíc z nich dokonce spáchalo sebevraždu.

V Evropské unii většina států odmítá pěstování GMO na svém území, stejně se loni rozhodlo i Rusko.

djaba ( 16. dubna 2016 06:57 )

 Již Inkové a Mayové geneticky upravili vyšlechtili kukuřici do dnešní podoby .Původní klas měl kdysi pět šest zrnek .

tgbg ( 15. dubna 2016 17:26 )

ČÍŇANI mají pomalu vše modifikované a chtějí dovážet i do EU hlavně lososy §§Celá ČÍNA JE samá chemie a sračky co vás zabíjí §§. Díky pane prasidente.

Zobrazit celou diskusi