Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejlepší studenti světa? Chyba lávky, ochotně podepsali zrušení lidských práv

Autor: mb - 
21. prosince 2015
20:21

Oxford, Harvard, Yale… Kdo by neznal názvy nejprestižnějších světových univerzit, kam míří ti „nejlepší z nejlepších“. Americký novinář Ami Horowitz ale provedl experiment, který dokazuje, že i na nejlepších školách se najdou pořádní hlupáci. Během hodiny sesbíral několik desítek podpisů pro petici rušící první dodatek Ústavy Spojených států amerických, která zajišťuje občanům základní lidská práva.

 

Pokus se rozhodl uskutečnit na Yale University, kde vystudovalo několik amerických prezidentů a nespočet slavných osobností. Na univerzitách sbíral podpisy pro petici požadující zrušení prvního dodatku Ústavy Spojených států amerických, který mimo jiné zajišťuje svobodu shromažďování, vyznání, slova, tisku a právo na petici. Výsledky byly šokující…

„Hrozně si vážím toho, co děláte. Super! To je úžasný, s radostí podepíšu. Souhlasím s vámi…“ Takové byly reakce studentů na dotaz, zda podpoří zrušení svých práv. Novinář přitom nemusel studenty vůbec přesvědčovat, stačilo, když prohodil pár nesmyslných frází typu „nikdo by neměl slyšet věci, které ho rozčilují.“ Mladá studentka mezitím horlivě podepisovala petici a přikyvovala: „Přesně, souhlasím.“

Šokující výsledek

„Za hodinu jsem sesbíral přes 50 podpisů od studentů Yalu, kteří požadují zrušení prvního dodatku Ústavy Spojených států amerických. Myslel jsem si, že sesbírám tak dva tři… Pak jsem ale koukal, že většina studentů podepisuje petici, kde se zříkají základních svobod, které Amerika má. Dost mě to šokovalo,“ prozradil po experimentu Horowitz.

Experti již několik let upozorňují na fakt, že britské a americké univerzity se stávají místem „konformismu“ místo toho, aby na vzdělávacích ústavech docházelo ke „střetu idejí“. Různá studentská hnutí občas dokonce „útočí“ i na profesory, kteří nejsou dle jejich názoru dostatečně „tolerantní“ nebo kteří říkají „nepříjemné“ věci.V listopadu např. studenti Yalu obklíčili a sprostě nadávali vyučujícímu kvůli tomu, že obhajoval právo studentů nosit „urážející“ kostýmy na Halloween. Když prohlásil, že podporuje svobodu slova a že si nemyslí, že by škola měla právo přikazovat studentům, jaké kostýmy smí nosit a jaké ne, studentka ztropila hysterickou scénu: „Drž hu*u! Kdo si ku*va myslíš, že jsi?! Měl bys odstoupit!“ Roční školné na Yale University stojí 46 500 dolarů (zhruba 1,2 milionu korun). Cena nezahrnuje ubytování, stravu a další náklady na studium.

bizon_pepa ( 22. prosince 2015 08:39 )

Ale vždyť u nás je to to samé. Podívej koho lidi volili a ještě jsou na to hrdí.

asijo ( 21. prosince 2015 23:14 )

USA a lidská práva je stejný nesmysl,jako roh v kulaté mísznosti.

Zobrazit celou diskusi