Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Plicní embolie kvůli antikoncepci? S výrobcem Yasminelle začal v Německu soud

Autor: ČTK, mb - 
17. prosince 2015
16:24

V Německu ve čtvrtek začal první civilní proces s firmou Bayer týkající se možných zdravotních rizik způsobených její antikoncepční pilulkou Yasminelle. Užívání přípravku údajně způsobilo jedné z žen plicní embolii.

Firmu Bayer žaluje Němka Felicitas Rohrer, kterou v roce 2009, ve věku 25 let, postihla plicní embolie, jíž údajně málem podlehla. Rohrer je první Němka, která s obžalobou proti farmaceutickému gigantu z německého Leverkusenu přišla, a přináší tak polemiku ohledně rizik spojených s pilulkou Yasminelle na domácí trh firmy Bayer.

Podezření vůči pilulkám řady Yasmin, která zahrnuje také kupříkladu přípravky Yasminelle a Yaz, již stálo firmu Bayer téměř dvě miliardy dolarů. Peníze vyplatila za mimosoudní vyrovnání asi 10 tisíci žen ve Spojených státech, které společnost kvůli antikoncepci obvinily.

Rohrer si stěžuje, že jí zmíněná farmaceutická společnost neposkytla dostatek informací o svém antikoncepčním přípravku a s ním spojeném riziku tromboembolismu. Po firmě žádá u soudu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko ve městě Waldshut-Tiengen odškodné a bolestné ve výši asi 200 tisíc eur (zhruba 5,4 milionů eur).

Firma Bayer považuje obvinění za neodůvodněná a poukazuje na to, že prodej léku úřady schválily. Justice dala firmě zatím za pravdu, jak ukazuje proces ve Švýcarsku z roku 2011, kde soud v Curychu zamítl žalobu rodiny zdravotně postižené ženy na firmu Bayer za to, že jí její antikoncepce Yasmin způsobila plicní embolii.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi