Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

USA měsíc zadržují loď, na které jsou i Češi! Prý znečistila vody

Nákladní loď (Ilustrační foto)
Nákladní loď (Ilustrační foto)  (Autor: ČTK, EPA, Reuters, Twitter, Profimedia)
Autor: ČTK, haj - 
5. prosince 2015
09:24

Spojené státy americké už měsíc v oblasti Hořejšího jezera na severu zadržují německou nákladní loď, jejíž posádku tvoří kromě dalších národností i Češi. Zakazují jim odjet kvůli údajným škodám na životním prostředí. Americké úřady vyjednávají o propuštění lodi, ale čas se krátí. Plavidlo se musí dostat na volné moře dříve, než bude kvůli zimě uzavřen průjezd z jezerní oblasti.

Německá nákladní loď Cornelia byla začátkem listopadu zadržena v přístavu Duluth v americkém státě Minnesota kvůli několika obviněním, mimo jiné proto, že údajně vypouštěla do místních vod tekutiny obsahující ekologicky škodlivé látky na bázi ropy.

Pobřežní stráž neuvedla k obviněním žádné další podrobnosti, podle svého dnešního prohlášení se však snaží vyjednat s loďařskou společností podmínky, za nichž by plavidlo mohlo být propuštěno, aniž by to ohrozilo vyšetřování.

Devatenáctičlennou posádku tvoří Češi, Chorvati, Ukrajinci a Filipínci, kterým není povoleno opouštět duluthský přístav a podle médií jsou bez přestávky na lodi. Pobřežní stráž uvedla, že mají na palubě dostatek zásob a pitné vody.

Majitelé lodi, která v USA naložila obilí a chtěla s ním zamířit do Tuniska, se snaží vyjednat co nejrychlejší odjezd. Plavidla mířící z Hořejšího jezera přes Záliv svatého Vavřince do Atlantiku musejí v tuto roční dobu vyplout nejpozději do 18. prosince, neboť cesta na moře se poté kvůli zimě zavírá.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi