Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Miliardáři a ti druzí. 20 boháčů USA má víc peněz než polovina všech Američanů

Autor: mb - 
3. prosince 2015
22:00

Souhrnný majetek poloviny občanů USA nedosahuje majetku 20 nejbohatších Američanů. Rozdíly mezi nejchudšími a extrémně bohatými se navíc zvětšují a mohou způsobit ekonomickou nestabilitu země. Tvrdé závěry zveřejnili akademici z nezávislého amerického think-tanku Institute for Policy studies.

„Za posledních deset let se příjmy bohatých několikanásobně zvětšily. 400 nejbohatších lidí má k dispozici pohádkové bohatství,“ říkají autoři studie, kteří se mimo jiné opírali o data z časopisu Forbes, který od roku 1982 každoročně zveřejňuje 400 nejbohatších lidí USA.

„Spojené státy se dle francouzského ekonoma Thomase Pikettyho proměnují v zemi, kde má moc »aristokracie boháčů«. Musíme přijmout taková opatření, která tento trend zvrátí a ochrání naši demokracii a sociální stabilitu,“ varují dále experti.

Obrovské rozdíly

„400 nejbohatších lidí má více majetku než 61 procent americké populace, tedy zhruba 194 milionů lidí, což je více, než kolik obyvatel mají Mexiko a Kanada dohromady,“ varují autoři studie ve zprávě a dodávají: „Čím jste bohatší, tím větší existuje nerovnost mezi vámi a zbytkem obyvatelstva. 20 nejbohatších lidí má více peněz než polovina Američanů.“

Odborníci poukazují na šokující rozdíly mezi příjmy chudých a bohatých. Mezi dvacítku nejbohatších paří například Bill Gates, Warren Buffett, Mark Zuckerberg, George Soros, ale nechybí například hned tři zástupci klanu Mars – John, Forrest a Jacqueline.

Dvacet nejbohatších Američanů má více než půlka obyvatel USA. Dvacet nejbohatších Američanů má více než půlka obyvatel USA. | Institute for Policy Studies

Ne všichni ale závěry akademiků z Insitute for Policy Studies přijímají, někteří think-tank s padesátiletou tradicí označují za „levicový“. „Samozřejmě že mají pravdu v tom, že se jedná o nepoměr. Ale tak to prostě funguje ve světě financí – příjmy jsou ze své podstaty nestejné,“ vyjadřuje se skepticky o závěrech studie novinář Tim Worstall, který s časopisem Forbes spolupracuje.

Tvůrci zprávy ale kritiku odmítají a tvrdí, že neupozorňují na nerovnost jako takovou, ale na míru nerovnosti, která dle nich podrývá ekonomiku země i samotnou demokracii USA.

Experti dokonce tvrdí, že se ve své studii ještě mírnili: „Naše statistiky vycházejí ze skeptických odhadů majetku superbohatých. Různé daňové ráje v zahraničí a právní kličky umožňují bohatým lidem skrýt pravou výši jejich majetku.“ Akademici se domnívají, že řešením extrémní nerovnosti je zvýšení daní pro bohaté a sociální odpovědnost společnosti za chudé.

kkkastr ( 4. prosince 2015 11:13 )

Charita by nemusela býtvpotřeba nebýt jejich okupačních válek

kkkastr ( 4. prosince 2015 11:02 )

Co sem hlupáku pleteš SSSR, NOTA BENE NEEXISTUJE, nyní jecto RUSKO,Vtrochu jsi zaspal. Jinak je na tobě vidět, že nenávist sevplodí vůči lepším

kkkastr ( 4. prosince 2015 10:58 )

To já se má daké dobře, ALE KVŮLI JEJICH NENAŽRANOSSTI ZEMŘOU STOVKY LIDÍ HLADEM, ZOUFALSTVÍM A BEZNADĚJÍ. Nejde o jedince, ale o svèt jako celek. I to je uprchlická krize, terorismus, smrt.

tradesman ( 4. prosince 2015 03:08 )

Je hromada důležitých věcí,jako zdraví,láska,přátelství,život,které si za peníze nekoupíš.

smeagol ( 4. prosince 2015 02:09 )

Normalne, ctu i jine tiskoviny a statistiky nez Blesk. Jen Gates vyda tolik, ze na stejne cislo nestaci pomalu cela Evropa. A jsou dalsi a dalsi, jen holt neni moc popularni v nasich koncinach neco podobneho zminovat. Majojo, a jak vis, ze na povodne v CR neprispeli?

Zobrazit celou diskusi