Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kybernetický útok islamistů: Zveřejnili telefonní čísla šéfů CIA, FBI a NSA

Autor: mb - 
9. listopadu 2015
21:56

Džihádisté, kteří se hlásí k Islámském státu, provedli hackerský útok na desetitisíce účtů sociální sítě Twitter a dokonce zveřejnili telefonní čísla ředitelů amerických zpravodajských služeb. Údajně šlo o pomstu za smrt britského islamisty Junaida Hussaina, kterého zabil dron letos v srpnu.

Hackeři kromě telefonních čísel šéfů amerických zpravodajských služeb zveřejnili také jejich osobní data. Jak se k informacím dostali, zatím není jasné. Islamisté si říkají „kyberchalífát“ a zaútočili na 54 tisíc účtů na sociální síti Twitter. Kromě zpravodajských služeb se též zaměřili na osobní data cizinců působících na Blízkém východě a podle nepotvrzených informací se dokonce dostali k osobním údajům saúdské královské rodiny.

Kyberchalífát zveřejnil telefonní čísla šéfů CIA, FBI a NSA. Kyberchalífát zveřejnil telefonní čísla šéfů CIA, FBI a NSA. | Twitter

„To je šílené, dost mě to vyděsilo. Jak se mohli dostat k mým osobním údajům?“ okomentoval pro média inženýr z Británie, který působí v Saúdské Arábii. „To snad ne, to je moje heslo! Jak ho mohli zjistit?“ neskrýval své zděšení britský doktor, který též působí v regionu.

Mezitím se fanatici na internetu holedbali: „Máme toho tolik, že nám bude trvat roky, než všechno vůbec zveřejníme.“ A aby nebylo pochyb, komu patří jejich loajalita, podepsali se jako „hackeři Islámského státu“.

Twitter každopádně zareagoval a profil „kyberchalífátu“ smazal. „Zveřejnění soukromé informace jiných osob je porušení pravidel používání naší sociální sítě. Uživatelům je zakázáno propagovat násilí a terorismus,“ odůvodnil v prohlášení svůj krok.Není to poprvé, co na sebe tzv. kyberchalífát upozorňuje. Už v lednu se mu podařilo na krátkou dobu získat kontrolu nad twitterovým účtem Pentagonu. Kyberchalífát  založil britský hacker Junaid Hussain původem z Birminghamu, Hussain se „proslavil“ tím, že zveřejnil osobní data britského expremiéra Tonyho Blaira (62). Za tento trestný čin byl v Británii uvězněn, ale hned po propuštění v roce 2013 odjel do Sýrie.

Hussaina zabil letos v srpnu americký dron, džihádista vyzýval k tomu, aby Islámský stát šířil svou propagandu právě přes sociální média. Taktika se zdá být účinná, v řadách džihádistů bojují tisíce dobrovolníků z Evropy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi