Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Obama dobyl Severní pól: Nejdříve fotka selfie tyčí, pak taneček s dětmi

Autor: ČTK, mb - 
3. září 2015
20:05

Barack Obama jako první úřadující americký prezident překročil polární kruh, když zavítal do dvou odlehlých městeček na Aljašce. Návštěva byla vyvrcholením jeho třídenní cesty po Aljašce, kterou zakončil tancem ve škole, na památku si pak prezident pořídil selfie.

Smyslem návštěvy na Aljašce bylo poukázat na to, jak klimatické změny reálně ovlivňují život Američanů, a zalarmovat mezinárodní společenství. Obamův letoun Air Force One nejprve přeletěl nad rybářskou ostrovní vesnicí Kivalina, kde žije pouhých 400 obyvatel a kterou ohrožuje tání ledovců a s tím související zvyšující se hladina moře.

Prezident řekl, že Kivalina je předzvěstí toho, co může čekat další části země, pokud si mezinárodní společenství nebude všímat globálního oteplování. „Snažím se, aby si byl zbytek země vědom klimatických změn – ale vy už s nimi žijete,“ řekl Obama lidem shromážděným před školní tělocvičnou v třítisícovém městečku Kotzebue.

Krásná, ale drsná Aljaška

Obama ocenil vytrvalost obyvatel Aljašky, kteří často čelí chudobě, izolaci a nedostatku podpory. Ačkoli mnoho lidí mluví o průkopnictví a nezávislém duchu Ameriky, právě na Aljašce to podle Obamy není jen fráze, ale způsob života. „Může být drsný. Znamená to, že závisíte jeden na druhém,“ dodal Obama.

Globální oteplování

Obama, který si boj s klimatickými změnami stanovil za jednu z priorit svého druhého funkčního období, se nyní snaží zajistit, aby své závazky ohledně omezování skleníkových plynů vyslovily před hlavní klimatickou konferencí i další státy. Konference se bude konat v prosinci v Paříži.

Čínský drak na obzoru

V době, kdy se Obama nacházel na Aljašce, se v mezinárodních vodách v Beringově moři u pobřeží Aljašky nacházelo pět čínských lodí. Je to poprvé, co tam byly pozorovány. Mluvčí Bílého domu řekl, že USA to nevnímají jako hrozbu, ale že důvod přítomnosti čínských plavidel zůstává nejasný.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi