Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Soukromí? Situace je horší než v Orwellově románu 1984, říká odborník z OSN

Autor: mb - 
25. srpna 2015
19:30

Joseph Cannataci je první šéf OSN, který má na starosti „digitální soukromí“. Současný stav ve světě označuje jako katastrofu. Firmy obchodují s našimi soukromými daty, státy nerespektují soukromí svých občanů a situace je natolik špatná, že i hrdinové Orwellova románu 1984, kteří žili v totalitní společnosti, prý měli více soukromí, než máme dnes my.

„Vezměte si třeba bezpečnostní kamery. Winston Smith (hrdina románu 1984, pozn. red.) mohl utéct do přírody, kde nebyla žádná kamera, která by ho sledovala. Ale třeba v Anglii jsou někde kamery i v přírodě, takže situace je v tomto ohledu horší,“ tvrdí Joseph Cannataci.

Soukromí na prodej

„Někteří lidé si stěžovali, že nejsem na Facebooku a Twitteru. Nejsem, protože si cením svého soukromí. Jsou společnosti, které o vás získávají data bez vašeho souhlasu a pak je prodávají. Spousta korporací tak zavedla úspěšný podnikatelský model, který jim přináší miliony eur ročně,“ vysvětluje profesor Cannataci, který působí na univerzitách v Nizozemí a Maltě.

Velké plány

Cannataci získal mandát jen na tři roky, ale chtěl by prosadit změny aspoň v těchto čtyřech oblastech – definice soukromí, zavedení globálního práva ohledně sledování na internetu, boj proti obchodnímu modelu korporací, které prodávají uživatelská data, a zvyšování povědomí o problému mezi veřejností.

Hrdina Snowden

Pro bývalého pracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena (32) má Cannataci jen slova chvály. „Snowdena někteří považují za zrádce, jiní za hrdinu. Faktem ovšem zůstává, že jeho odhalení jen potvrdilo to, o čem věděli specialisté pracující v oboru již dlouhou dobu. Sledování občanů se vymklo z ruky,“ domnívá se Cannataci.

Edward Snowden světové veřejnosti prozradil, že americké a britské tajné služby odposlouchávají telefonickou a emailovou komunikaci občanů po celém světě. Kvůli prozrazení musel uprchnout z USA do Číny a následně do Ruska, kde získal politický azyl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi