Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Poslední naděje pro Kramného znalce: Jeho vyškrtnutí přezkoumá ministerstvo

Autor: ČTK ljš - 
21. dubna 2017
08:24

Ministerstvo spravedlnosti zhruba do 14 dnů rozhodne o odvolání lékařů Jiřího Závodského a Radka Matlacha proti vyškrtnutí ze seznamu znalců. O vyškrtnutí obou lékařů ze seznamu rozhodl na začátku února předseda ústeckého krajského soudu Luboš Dörfl. Vytknul jim závažné chyby v posudku, na základě kterého byla zdravotní sestra Věra Marešová obžalována z šesti vražd pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku. Marešovou soudy pravomocně zprostily viny.

Ministerstvo podle mluvčího Martina Římana rozhodne především na základě spisu, který byl v případě sestry Marešové u prvoinstančního, tedy krajského soudu. „Pro účely tohoto řízení nyní nepředpokládáme ani ustanovení znalce, ani konání ústního jednání, v němž by obvinění znalci znovu k věci vypovídali,“ řekl Říman. Resort by měl rozhodnout brzy. „Předpokládáme, že rozhodnutí bude vydáno během následujících dvou týdnů,“ doplnil.

Krajský soud zdůvodnil vyškrtnutí obou znalců posudkem, který na šest úmrtí pacientů v Lužické nemocnici lékaři zpracovali. Soud dospěl k názoru, že nevykonávali svoji činnost řádně. „Vadný postup znalců a nesprávný závěr posudku přitom vedl k vysoce nežádoucímu závažnému následku, který spočíval ve vyvolání trestního stíhání konkrétní osoby, jež byla posléze trestním soudem pravomocně zproštěna obžaloby ze spáchání šestinásobné vraždy,“ řekla už dříve ČTK mluvčí soudu Marcela Trejbalová.

Oba lékaři už dříve vyškrtnutí ze seznamu znalců odmítli a brání se proti němu právě odvoláním. „Je to, jako byste dostali doživotí,“ řekl Závodský.

Věra Marešová byla souzená za vraždy šesti pacientů v nemocnici v Rumburku. Obžaloba se opírala právě o posudek obou znalců. Jejich závěry nejprve odmítl posudek obhajoby a následně i revizní znalecký posudek, který v případu nechal vypracovat soud. Soud Marešovou nakonec pravomocně zprostil viny s tím, že se neprokázalo, že se skutky vůbec staly.

Znalci z olomoucké fakultní nemocnice, kteří v kauze údajných vražd zpracovali revizní posudek, ostře odsoudili práci znalců v případě úmrtí poslední pacientky z června 2014. Závěry o podání draslíku označili za diletantskou interpretaci. Kritizovali i provedení pitvy. „I to samotné provedení pitvy vybočuje ze standardů. To, co předvedli (Radek Matlach a Jiří Závodský), označuje nezájem nebo lajdáctví. Nevím, jak bych to hodnotil jinak,“ řekl tehdy lékař Martin Dobiáš.

U Matlacha šlo v krátké době o druhý sporný posudek. V případě Petra Kramného, kterého soud pravomocně poslal na 28 let do vězení za vraždu manželky a dcery, zpracoval posudek pro obhajobu a odmítl v něm, že by oběti zemřely v důsledku zásahu elektrickým proudem. Před soudem mluvil o otravě. Stejně jako v případě Věry Marešové i tehdy jeho závěry zcela odmítl revizní znalecký posudek. Za tento posudek byl Matlach společně s dalším lékařem obviněn z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

Video  Obviněná sestra Věra M. při jednom ze soudních líčení  - Blesk - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

..krakonos500 ( 22. dubna 2017 02:30 )

Je vidět, že jsi blb. Falšované snímky do spisu dala Smatanová, je o tom zápis a proto byla u výslechu. Jen onanující kramnokonečníci jjusa a mescalin si mohou myslet, že do soudního spisu si může vložit kdokoliv cokoliv.

..krakonos500 ( 21. dubna 2017 22:25 )

Na Smatanovou to sedí, akorát že to je diletant a falšování každý poznal. Kromě pár kramnokonečnických blbů.

..krakonos500 ( 21. dubna 2017 22:08 )

Nebudou stíhaní, blbe, tak naše prohnilá justice nefunguje.

..krakonos500 ( 21. dubna 2017 22:02 )

Víš o tom houno a machruješ. Kup si kilo mrkve a zalez! (mescalin ti pomůže, až tě začne bolet ruka )

..krakonos500 ( 21. dubna 2017 18:12 )

Jsi jen kramnokonečnický blb a výpověď Smatanové na policii jsi ani neviděl.

Zobrazit celou diskusi