Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Úspěšný Vánoční zázrak Blesku: Čtenáři pomohli vybrat přes 931 000 korun! Takhle jste nadělovali radost

  • Autor: Kateřina Baranová - 
    5. 3. 2024
    05:00

    Projekt, který má smysl a pomůže lidem v zoufalé finanční tísni. Vánoční zázrak Blesku dal naději šesti rodinám, které se perou s nelehkým osudem. Během rekordních 17 dní se ve sbírkách vybralo i díky čtenářům nejprodávanějšího deníku v Česku přes 931 tisíc korun! A pokračuje se dál.

  • 1.Rehabilitace pro Karolínku (13): Celková suma: 150 000 Kč

    Loni v únoru se jí zničehonic zastavilo srdíčko. A protože v tu chvíli byla sama, nikdo neví, jak dlouho byl její mozek bez kyslíku. Stav Karolínky (13) ze středočeských Velvar lékaři přirovnávají k pacientům po mrtvici. A začíná od nuly. Aby se jí vrátila řeč, hybnost, tedy i chůze a podobně, musí navštěvovat logopedii, ergoterapie, hyperbarickou komoru a rehabilitace. Jenže rodina bez tatínka už to finančně nezvládá. Nyní naštěstí pomohou peníze ze sbírky.

    Za pomoc děkují čtenářům všichni: (zleva) Ondřej, Kája, maminka Hana i redaktoři Martina Neckářová a Ivan D. Hladík. Za pomoc děkují čtenářům všichni: (zleva) Ondřej, Kája, maminka Hana i redaktoři Martina Neckářová a Ivan D. Hladík. | Blesk/Karel Kopáč

  • 2.Nová koupelna pro Marii (66): Celková suma: 150 000 Kč

    Stará se o nepohyblivou maminku (90) i manžela Vladimíra (71) s chronickou obstrukční plicní nemocí. Paní Marie Šiplová (66) z Jersic na Vysočině ve starém domě zatápí dřevem, dohlíží na to, aby všichni dostali správné léky, mamince píchá inzulin. Největší problém je však hygiena. Sbírka pomůže rodině s rekonstrukcí koupelny, kdy vymění vanu za sprchový kout, aby mytí nebylo náročné jako doposud.

    Video  Zázrak Blesku - Manželé Šiplovi  - Martina Neckářová
    Video se připravuje ...

  • 3.Elektrický vozík pro Viktorku (2): Celková suma: 242 000 Kč

    Kvůli zákeřné spinální svalové atrofi i 2. typu nestojí, nechodí, nemůže mluvit ani polykat. Viktorce (2) z Břehoryjí na Litoměřicku sice podali genový lék Zolgensma, některé škody, které nemoc způsobila, jsou ale nenávratné. Kvůli slabému tělíčku měla mechanický vozíček. Ten jí však nedal dostatečnou svobodu. Rodina tak potřebovala vozík elektrický, s nímž by mohla na výlety a ve školce na procházky. A má na něj.

    Viktorka na novém vozíčku před redakcí Blesku. Viktorka na novém vozíčku před redakcí Blesku. | Blesk: Tonda Tran

  • 4.Rehabilitační pomůcky pro Samuela (1): Celková suma: 150 000 Kč

    Nevidí, nevnímá, jen leží a často se dusí. Těžce postižený Samuel (1) z Nového Jičína měl zřejmě těžký osud již při samotném porodu, kdy se neotočil správně a jeho hlavička byla pod tlakem. Po třech měsících byl ospalý až apatický, hodně zvracel, špatně dýchal, byl jako hadrová panenka. Lékaři mu navíc na mozku našli hematom. Chlapeček má zavedený ventil na odvádění mozkomíšního moku, léky a stravu dostává přes sondu. Rodiče věří, že se stav zlepší díky intenzivním rehabilitacím, na které jsou potřeba nákladné pomůcky.

    Samuel má sondy pro podávání léků i stravy Samuel má sondy pro podávání léků i stravy | Blesk Karel Kopáč

  • 5.Snímač dechu pro Natálku (10): Celková suma: 45 600 Kč

    Se syndromem Dravetové, který způsobuje dlouhé, opakované a většinou noční epileptické záchvaty, bojuje Natálka (10) ze Svitávky na Blanensku. Záchvaty jsou katastrofi cké, při jednom dokonce vdechla zvratky a skončila v umělém spánku na ARO. Kvůli pohmoždění mozku má lehkou mentální retardaci a mimo to i poruchu autistického spektra a ADHD. Detekovat záchvaty může speciální přístroj se snímačem životních funkcí a spánku, který bude dívenku zásluhou Blesku kontrolovat. Na snímač pro Natálku se vybralo celkem 119 326 korun, za zbylé peníze se koupí dva snímače pro další dvě děti.

    Natálce a její rodině pomohly čtenáři Blesku Natálce a její rodině pomohly čtenáři Blesku | Blesk Karel Kopáč

  • 6.Delfinoterapie pro Pavlínku (5): Celková suma: 120 000 Kč

    Nedokáže říct, co ji trápí, komunikace je nulová. Ničemu nerozumí, navíc neumí být chvíli v klidu kvůli ADHD. Pavlínka (5) z Dětmarovic na Karvinsku trpí vzácným Phelan-McDermid syndromem, který se u ní projevuje mimo jiné autismem. Rodiče holčičku alespoň rozchodili, ale snaží se, aby se naučila i mluvit. Dokázat by to mohla díky delfi noterapii v Egyptě, která spojuje efekt psychologický, jako je radost z kontaktu s delfíny, s fyzickým, tedy plavání v bazénu jako způsob rehabilitace.

    Pavlínka žije ve svém uzavřeném světě. Pavlínka žije ve svém uzavřeném světě. | Blesk/Karel Kopáč

  • 7.Zázrak Blesku jede dál!

    Vánoční zázrak Blesku byl natolik úspěšný, že se vybralo více, než se čekalo. Projekt však nekončí. „Nyní vybíráme ve spojení s platformou Donio finance na pomoc pejskům a kočičkám v útulcích a centrech dočasné péče,“ řekl šéfredaktor deníku Blesk Radek Lain s tím, že již vybraná přebývající částka se k tomu přičte. Patrony jsou zpěvačka a ochránkyně zvířat Marta Kubišová se zpěvákem Markem Ztraceným. Partnerem sbírky je společnost Pučálka, výrobce prémiového krmiva Marp. Ta dodá krmivo a potřeby pro psy za nákupní cenu! A navíc sbírku navýší o 20 %. Patroni s redaktorkami Blesk tlapek pak vyberou útulky po republice, kam od vás vybraná pomoc poputuje, a osobně ji tam odvezou. Podrobnosti najdete na https:// www.donio.cz/blesk-tlapky

    Marek Ztracený, Marta Kubišová a jejich »psí rodina«! Čeští slavíci se stali patrony poslední letošní sbírky Vánočního zázraku Blesku. Marek Ztracený, Marta Kubišová a jejich »psí rodina«! Čeští slavíci se stali patrony poslední letošní sbírky Vánočního zázraku Blesku. | Tonda Tran

Zobrazit celou diskusi