Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Největší český podvodník Harry Jelínek: Prodal američanům Karlštejn i tramvajovou linku v Praze

Autor: chal - 
15. října 2020
05:25

Bohém, neúspěšný student, gigolo, člen zednářské lóže, závodník, vydavatel, antisemita, kolaborant. O Harrym Jelínkovi toho jde říct skutečně mnoho, nicméně do historie se zapsal především jako jeden z nejslavnějších českých podvodníků. Ve třicátých letech se mu podařil husarský kousek, když svým obětem „prodal“ hrad Karlštejn nebo tramvajovou linku v Praze. Ačkoliv na něj bylo podáno přes 500 žalob, ve vězení nikdy neskončil. Příběh legendárního podvodníka je mimořádně zajímavý i víc než 100 let po jeho narození.

Harry Jelínek, občanským jménem Josef, se narodil 14. října 1905 ve Vlašimi v rodině lékaře Karla Jelínka. Už jako dítě se naučil dobře francouzsky a anglicky, což později využil při svých podvodech.

Prvorozený syn měl původně kráčet v otcových stopách, studium medicíny nicméně nedokončil. Dokonce neexistují žádné záznamy o jediné složené zkoušce. Když se o synově neúspěchu dozvěděl otec, přestal ho finančně podporovat, vykázal ho z domova a už se synem nikdy nenavázal styky.

Mladý Harry byl ovšem navyklý žít nákladný život, a tak mu nezbývalo, než si peníze shánět sám. Začal proto pracovat jako gigolo. Poctivou prací se neživil ani tehdy, když si otevřel krámek se starožitnostmi, který mu pomohla zařídit jedna ze zámožných milenek.

Stovkám zákazníků totiž prodal podvrhy uměleckých děl, anebo rovnou díla kradená. Proti obchodu bylo vzneseno přes 500 žalob! Jelínek ve vězení nikdy neskončil. Kvůli obsílkám často měnil bydliště, řadu žalob vyřešil smírnou cestou.

K nákladnému životnímu stylu patří i jízda v rychlých strojích. Harry Jelínek nebyl výjimkou, věnoval se závodům motocyklů. Díky motorkám se také seznámil s Jiřím Kristianem Lobkowiczem. Známost s členem slavné šlechtické rodiny Jelínkovi dopomohla k uskutečnění prodeje, který z Jelínka udělal zřejmě nejlegendárnějšího podvodníka v dějinách naší země.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.