Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Adélka (8) se narodila se žebrem navíc: V páteři má 8 šroubů! Pomohla jí Kapka naděje

Autor: Michaela Remešová - 
16. prosince 2017
07:00

Narodila se s vrozenou vadou krční páteře. Na to, že má o žebro navíc, se ale přišlo, až když Adélce Fiedlerové (8) z Teplic bylo tři a půl roku.

„Najednou jsme zpozorovali, že má hlavičku nakřivo,“ vysvětlila Blesku maminka Tereza Machalová (35). V nemocnici v Ústí nad Labem rodině sdělili, že dcera se operaci nevyhne. Ale že k zákroku lze přistoupit, až když dítě přestane růst!

Z Ústí chtěli Adélku přeložit do Brna, to se ale její mamince vůbec nelíbilo. „Začala jsem hledat na internetu, kde se specializují na páteřní chirurgii. Nejlepší mi připadala nemocnice Motol, kde se dokonce zabývají dětskou skoliózou. Když jsem Adélku objednala, vzali ji hned,“ popisuje s tím, že pořídili rentgen, CT a malou pacientku od té doby bedlivě pozorovali.

Když bylo holčičce sedm let, mohlo se konečně přistoupit k tzv. plastice krční páteře. „Všechno odsekali a z její páteře potom použili kostní štěpy. Čtrnáct dnů pak dcerka musela nosit krunýř. Dneska má sice v zádíčkách osm šroubů, tam, kde bylo to falešné žebro, má ramínko trochu výš, jinak na ní ale nikdo nic nepozná. A ona na sobě také ne!“ je šťastná maminka.

Zachránil ji chirurg, který operoval Potměšila

Adélku operoval jeden z největších českých specialistů v oboru páteřní chirurgie MUDr. Jan Štulík, CSc. (50), který zachránil život herci Ladislavu Potměšilovi (72). „Moc jsme mu vděční, stejně jako Kapce naděje. Byla to Kapka, která zakoupila přístroj, bez kterého by Adélčina operace na sále nešla provést,“ zdůrazňuje maminka.

Koncert pro Kapku

Už zítra se Adélka objeví na Vánočním benefi čním koncertu Kapky naděje, který bude z pražského hotelu Clarion v přímém přenosu vysílat televize Prima. Na pódiu zazpívají např. Marie Rottrová (76), Monika Absolonová (41) či Adam Mišík (20).

VIDEO: Vendula Pizingerová rozdávala naději i Zázrak nemocným dětem!

Video  Vendula Pizingerová: Rozdávala naději i Zázrak nemocným dětem!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi