Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pavlův kandidát na ústavního soudce Simon v Senátu opět narazil. Stažení návrhu prezident nezvažuje

Autor: ČTK - 
11. října 2023
18:05

Prezident Petr Pavel je nadále přesvědčen, že soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon je vhodným kandidátem na ústavního soudce. O stažení návrhu proto neuvažuje, uvedl ve vyjádření na dotaz ČTK. Senátní výbory dnes Simonovu kandidaturu nepodpořily, soudcem Ústavního soudu (ÚS) se proto nejspíš nestane. Horní parlamentní komora rozhodne za týden.

V ústavně-právním výboru získal Simon v tajných volbách hlasy jen tří z osmi členů, ve výboru pro lidská práva dostal pouze jeden hlas z pěti. Simon se tak stal prvním Pavlovým adeptem na ústavního soudce, kterého nedoporučil ani jeden z výborů. Simon se nominace přesto vzdát nechce. Novinářům řekl, že v případě zvolení hodlá upravit věci, které se týkají jeho podnikání.

„Nadále jsem přesvědčen, že doktor Simon je vhodným kandidátem, o stažení návrhu na jeho schválení proto neuvažuji. Ani vysoké odborné kvality pana doktora Simona bohužel nebyly pro výbory dostatečným argumentem pro jeho podporu. Svůj návrh senátorům blíže představím za týden na jednání pléna Senátu,“ uvedl Pavel.

Senátoři z ústavně-právního výboru vytýkali Simonovi jeho postoj k odškodňování za škody způsobené výkonem veřejné moci. Kritizovali také bývalé podílnictví ve společnostech jeho manželky. Simon uvedl, že ve firmách působil jen jako lektor jógy.

Simon čelil rovněž kritice některých senátorů například za to, že část rozhodnutí, na nichž se podílel, v minulosti před ÚS neobstála. Soudce k tomu uvedl, že ÚS nezrušil žádné rozhodnutí, které připravoval.

Simon je předsedou senátu Nejvyššího soudu se specializací na odpovědnost státu za škodu a nemajetkovou újmu. Senátorům řekl, že kromě své specializace by mohl prospět Ústavnímu soudu i znalostmi dovolacího řízení v civilních věcech nebo zkušenostmi z aplikace práva EU. Podotkl, že je náhradníkem na soudce Evropského soudu pro lidská práva.

Simon je třetím adeptem prezidenta Pavla na ústavního soudce, kterého senátní ústavně-právní výbor nepodpořil. V květnu stejně rozhodl v případě někdejšího předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy a bývalé prezidentky Soudcovské unie Daniely Zemanové. Senát přesto jejich nominaci schválil, neboť ji doporučil výbor pro lidská práva. Baxa byl v létě jmenován předsedou Ústavního soudu po Pavlu Rychetském.

Video  Jmenování ústavních soudců  - Blesk TV
Video se připravuje ...

jajas ( 11. října 2023 21:42 )

Ta Vohralíková je fakt pako. Takže na Hradě pořádá konferenci kterou spolupořádá Asociase vyjednavačů, jejíž zakladatelkou je podle zjištění médií kancléřka Jana Vohralíková. A ona na ní bude vystupovat s přednáškou. Přitom ale současně říká:"A proč bych nevystupovala? Nejsem ani lektor, ani vyjednavač,“ uvedla pro web Novinky.cz. " Takže z toho plyne, že bude vystupovat s přednáškou o vyjednávání, ale přitom tvrdí, že není ani lektor ani vyjednavač....z toho jsem tedy jelen.. tak proč tam vystupuje, když nic z toho není....o čem jim tam bude, za to vstupné povídat, ta "usměvavá bábina"....? Už to má v té své palici nějak pomotané........

jajas ( 11. října 2023 19:24 )

Spíše bych řekl, že si najal ty nesprávné lidi - tzv.poradce.....

roxin ( 11. října 2023 19:15 )

Žádný kandidát soudruha pávka na ÚS se ještě neujal. je vidět že ani tomu pávek nerozumí.

jajas ( 11. října 2023 18:46 )

"Ani vysoké odborné kvality pana doktora Simona bohužel nebyly pro výbory dostatečným argumentem pro jeho podporu. Svůj návrh senátorům blíže představím za týden na jednání pléna Senátu,“ uvedl Pavel." No prostě někdy ani "vysoké odborné kvality" nestačí, je třeba i kvalit morálních a etických, pokud Pavel tuší, co to je....

jajas ( 11. října 2023 18:20 )

A co na to "Petřík Pavlík"? Má ještě někoho v "záloze"? Věřím, že jeho poradce Kolář má dostatečné "zásoby".....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa