Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Protesty na 1. máje: „Putin pod zem!“ bouřili anarchisté. „Hanba!“ schytali to komunisté

  • Autor: ČTK,vja,simao - 
    Aktualizováno -
    1. 5. 2023
    18:45
    1. 5. 2023
    08:30

    Lidé v Česku si dnes připomínají 1. máj – Svátek práce. V Praze i dalších městech se konají shromáždění a demonstrace politických stran. Na Střelecký ostrov dorazili dopoledne členové KSČM či ČSSD, objevili se zde i exministr Jiří Dienstbier a expremiér Jiří Paroubek. Na piknik sem vyrazili anarchisté, kteří se následně vydali na pochod Prahu. Další demonstrace byla svolána do centra Prahy s cílem dojít na Vítkov - šlo o pochod za mír. Prahou vedle toho prošel rovněž průvod anarchistů. Provolávali hesla proti fašismu a kapitalismu, ze Střeleckého ostrova na Štvanici je doprovázeli policisté.  

  • 1.Komunisté na Střelečáku

    Na dnešní prvomájové shromáždění KSČM na pražském Střeleckém ostrově dorazila i skupina odpůrců komunistů. Předsedkyně pražské buňky komunistické strany Marta Semelová odsoudila v projevu kapitalismus, a naopak hájila socialismus. Obdobně se vyjadřovali i další řečníci, terčem kritiky se stala i nynější vláda.

    Od odpůrců, které oddělovali policisté, se pak ozývaly výzvy k postavení KSČM mimo zákon a při závěrečné Internacionále skandování „hanba“.

    Semelová kritizovala kapitalismus

    Komunisté, kteří v minulých sněmovních volbách propadli a nemají zastoupení ani v horní parlamentní komoře, se sešli u desky připomínající první dělnickou oslavu 1. máje v Praze v roce 1890. „Pro nás komunisty je svátek práce symbolem boje za spravedlivý svět,“ řekla Semelová stovce převážně starších přihlížejících.

    Následně se opřela do kapitalismu, který podle ní rozděluje lidi na chudé a bohaté, přináší bídu a války. „Důsledky kapitalismu pociťují občané každý den,“ prohlásila Semelová, podle níž je jedinou šancí socialismus.

  • 2.Přišli i odpůrci

    Zatímco někteří komunisté drželi rudé vlaky s nápisem KSČM, zhruba desítka odpůrců přinesla vlajky české, ukrajinské, Spojených států i Severoatlantické aliance. „Komunisti mimo zákon“, „bolševický svině nemají nárok na existenci“ nebo „sláva Ukrajině,“ se ozývalo z jejich řad.

    Kritici komunistů se dali do debaty s někdejším komunistickým poslancem Jiřím Dolejšem, s nímž se například v názoru na ruskou agresi vůči Ukrajině prakticky shodli.

    Komunisté, jimž nynější volební průzkumy šance na návrat do Parlamentu nedávají, na akci rozdávali svůj týdeník. Lidé také mohli podepsat petici proti zvýšení věku pro odchod do důchodu, ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje navázání věku na dobu dožití.

     

  • 3.Dienstbier či Paroubek

    Těsně před zahájením akce komunistů položili k pamětní desce předseda pražské sociální demokracie, bývalý senátor Jiří Dienstbier společně s několika zástupci Mladých sociálních demokratů. ČSSD podobně jako KSČM po minulých volbách ze Sněmovny vypadla, zastoupení v Senátu má velmi skromné a průzkumy preferencí pro ni nejsou příznivé.

    Po ukončení shromáždění KSČM dorazil k pamětní desce někdejší předseda ČSSD a expremiér Jiří Paroubek, který nyní zastupuje spolek Nespokojení. Rovněž on si vyslechl výkřiky „hanba“.

    Na prvomájovou akci ČSSD na Střelecké ostrově vyrazil i exministr a bývalý senátor Jiří Dienstbier Na prvomájovou akci ČSSD na Střelecké ostrově vyrazil i exministr a bývalý senátor Jiří Dienstbier | Pro Blesk - Bronislav Poul

  • 4.Anarchisté zamířili na Štvanici

    Prvomájovou oslavu si na Střeleckém ostrově naplánoval také anarchisté, kteří se pak vydali pochodem na ostrov Štvanice.

    Letos přálo prvomájovým akcím počasí, na Střelecký ostrov si anarchisté donesli občerstvení, někteří posedávali přímo na trávníku, další na okolních lavičkách. Řečníci v projevech podpořili sexuální menšiny, zejména transsexuály, připomněli výročí narození spisovatele Jaroslava Haška, který byl podle nich způsobem svého života anarchistou, a postavili se proti kapitalismu, ale i proti odborářům, sociálním demokratům a komunistům, které označili za „dělnickou šlechtu“. „Anarchisté drží prapor odporu proti útlaku a vykořisťování,“ uvedl jeden z nich.

    Pochodovali pod červenočernými vlajkami za provolávání hesel proti fašismu a proti kapitalismu a a Štvanici akce pokračovala hudební produkcí. V čele zhruba dvousetčlenného průvodu nesli lidé transparenty např. s nápisem „Pryč s touhle vládou, ať si lidi vládnou“.

    Skandovali hesla „nejsme stroje, ani lidské zdroje“, „za svobodu, samosprávu, proti řádu, kapitálu“, „odpor žije, boj pokračuje“, ale i „vláda do hajzlu a Putin pod zem“.

    První máj v Praze: Anarchistický piknik na Střeleckém ostrově (1.5.2023) První máj v Praze: Anarchistický piknik na Střeleckém ostrově (1.5.2023) | ČTK/Michal Krumphanzl

  • 5.Pochod za mír vyrazil na Vítkov

    Další protest byl svolán Náměstí Republiky - šlo o mírový pochod za mír k památníku na Vítkově. Zúčastnilo se ho na dvě tovky lidí a proběhl v poklidu, jak z místa hlásil redaktor Blesk zpráv.

    Řečníci na Vítkově pod sochou Jana Žižky vyzývali k jednotě sil proti současné vládě. Kromě činnosti kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) kritizovali zejména EU, údajnou podporu válečného konfliktu na Ukrajině či třeba green deal, vyjadřovali také názor, že v ČR je omezována svoboda slova.

    Akci organizovala iniciativa Zachraňme náš stát. Mezi řečníky byli poslanec Jiří Kobza (SPD), Otto Černý (Trikolora), Josef Skála (KSČM), bývalý předseda Agrární komory Zdeněk Jandejsek nebo Pynelopi Cimprichová ze Švýcarské demokracie.

    Prahou prošel na 1. máje pochod za mír, zamířilna Vítkov (1.5.2023) Prahou prošel na 1. máje pochod za mír, zamířilna Vítkov (1.5.2023) | Foto Blesk - Vojtěch Jandera

roxin ( 2. května 2023 07:36 )

opr.: UBOŽÁKU!!!

roxin ( 2. května 2023 07:29 )

A když ty UHOŽÁKU SE STYDÍŠ PLAKAT, měl by ses sebrat a táhnou do toho svého zaslíbeného USA, nemůžeš se dočkat až je uvítáš v kolonii ČR???

JaNat ( 2. května 2023 06:48 )

No to musíš vědět ty, ne já. Jsi mnou posedlá stejně jako Fabka. Vletíš na diskuzi a hledáš jen kde jsem co napsala, aby sis rýpla.

JaNat ( 2. května 2023 06:46 )

Já slušná jsem, neslušný je ten kdo si sprostá slova domýšlí. Bosorko můžeš říkat té své Bláže, ale ta by ti za to asi flákla přes papuli. Že tak pozdě píšeš? V jednu v noci, fího. No jo, pak chápu, že jsi takový vztekloun, prstíky svědily a Bláža ne a ne usnout. A co kdybys ji vyprávěl ty pohádky co tu vyprávíš? Bláža by tě asi hnala se slovy: "Dědku dej pokoj s těma tvejma kecama, smrděj ti nohy, di si "ho" umejt."

JaNat ( 2. května 2023 06:29 )

Tak jak to bylo? Povídej. Babička je zvědavá a vzkazuje ti, že zaplatila do posledního halíře vše co ji tehdy za poplatky naměřili a byl to pakatel. Tak si ty blbé poznámky nech pro sebe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa