Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ministři EU se konečně shodli na nouzovém omezení cen plynu: Proti bylo jen Maďarsko

Aktualizováno -
19. prosince 2022
17:12
Autor: ČTK, psp - 
19. prosince 2022
07:55

Země Evropské unie se dnes po mnoha týdnech vyjednávání shodly na parametrech nouzového omezení cen plynu v případě jejich výrazného růstu. Oznámilo to české předsednictví Rady EU.

Cenový strop by se měl automaticky aktivovat v případě, že cena plynu na klíčovém virtuálním trhu Title Transfer Facility (TTF) tři dny v řadě překročí 180 eur (asi 4360 Kč) za megawatthodinu (MWh). Zároveň musí její rozdíl proti průměrné světové ceně zkapalněného zemního plynu (LNG) činit nejméně 35 eur.

Evropský blok se už od konce léta snažil najít shodu na mechanismu, který by předešel výraznému zdražování plynu pro domácnosti a firmy, které negativně ovlivňuje i ceny elektřiny. České předsednictví přišlo postupně s několika kompromisními návrhy, které měly uspokojit požadavky všech zemí. Na jedné straně byla početnější skupina států včetně Španělska, Itálie či Polska, jež usilovaly o co nejnižší strop. Na druhé pak několik zemí jako Německo, Nizozemsko nebo Rakousko, které omezení nechtěly kvůli možnému zvýšení poptávky a nedostatku dodávek plynu.

Konečnou variantu podpořily všechny země kromě Maďarska, které bylo proti. Nizozemsko a Rakousko se zdržely hlasování. Omezení by měly unijní země začít uplatňovat od 15. února.

Ministři dnes konečné ke shodě na rozdíl od minulých případů dospěli, protože je k tomu ve čtvrtek minulého týdne na bruselském summitu vyzvali lídři unijních zemí. Podle českého ministra průmyslu Jozefa Síkely se pozice jednotlivých států sblížily už na předchozí ministerské schůzi minulý týden a zapracování zbývajících požadavků do návrhu by shodu mělo zajistit.

Síkela: Obávám se, že shoda všech není možná

„Já bych byl velmi rád, kdybychom našli řešení, na kterém se shodnou všechny členské státy. Obávám se ale, že to nebude úplně možné, a že mým úkolem bude dosáhnout rozhodnutí, které schválí kvalifikovaná většina členských států,“ řekl novinářům před jednáním český ministr průmyslu a obhodu Jozef Síkela (za STAN).

Německý ministr hospodářství Robert Habeck před jednáním nevyloučil, že jeho země dnes může být ostatními státy přehlasována. „Samozřejmě to nebude výsledek, který bychom chtěli,“ dodal s tím, že bude hledat variantu přijatelnou pro jeho zemi.

Pro Berlín dlouho nebyla přijatelná myšlenka jakéhokoli cenového omezení, v posledních týdnech se však do návrhu snažil prosadit alespoň co nejrychlejší automatickou deaktivaci mechanismu v případě jakýchkoli komplikací s dodávkami plynu. Částečných ústupků se Německo dočkalo. Pokud by však dnes nemohlo návrh podpořit a ostatní jej přehlasovali, „budeme se s tím muset vyrovnat“, dodal Habeck.

Video  Síkela varuje před další zimou! Neuvěřitelně drzé zlodějky a potrestá král Harryho a Meghan?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters, Policie ČR
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 20. prosince 2022 14:50 )

Ano, máš jednoznačně pravdu a nejen mně. Tak, že už jsi prozřel?

Jirik-ta ( 20. prosince 2022 04:55 )

Petr Fiala: Kontrarevoluce normálních lidí a poslání občanských demokratů (YOU)

nespokojeny ( 19. prosince 2022 20:05 )

Je to tvrdě napsáno, ale ono to takto dopadne, pro premiéra i tuto vládu.
Spíše bych řekl, že ta ostuda bude ještě větší.
Tak to dopadá, když chce někdo dělat, na co zásadně nestačí.

nespokojeny ( 19. prosince 2022 16:55 )

Ano, vláda naivních teoretiků.
Nejvíc se směji, když ve svém okolí řeknu: však jste je volili a hned slyším odpověď: já né, my né....tak kdo je volil???? Už se k nim moc lidí nehlásí.

Manowar ( 19. prosince 2022 15:10 )

Určitě se dohodnou,že se dohodli na další setkání.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa