Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sněmovna zrušila „vlajkovou loď“ ANO. EET skončí ještě letos, neprošla ani dobrovolná evidence

Aktualizováno -
25. listopadu 2022
13:28
Autor: Nikola Forejtová, psp, ČTK, vja - 
25. listopadu 2022
05:30

Poslanecká sněmovna na mimořádné schůzi schválila konec elektronické evidence tržeb. Diskuzi o zrušení vlajkové lodě hnutí ANO provázely po celé trvání schůze silné emoce. Podle současné vlády zavedení EET omezovalo podnikatele a bylo černou dírou na finance. Hnutí ANO se snažilo prosadit alespoň zachování dobrovolné evidence, ani s tímto pozměňovacím návrhem však poslanci opoziční strany neuspěli.

Politici vládní koalice očekávali již od začátku poměrně hladký průběh jednání. „Myslím, že hnutí ANO bude za svoji vlajkovou loď bojovat, ale současně ostatní strany, které to v minulém volebním období podporovaly, už nemají v PS zastoupení. Takže to projde,“ sdělil Blesk Zprávám předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Návrh na zrušení EET, který budeme projednávat v pátek, podporuje také i SPD, takže neočekávám v Poslanecké sněmovně obstrukce. Elektronická evidence tržeb byla vlajkovou lodí hnutí ANO, takže si myslím, že dojde na odsuzující projevy z hnutí ANO, ale jednání se nijak neprotáhne. Hlasů pro zrušení je totiž dost. Neočekávám proto, že by poslanci kvůli tomu jednali přes víkend,“ řekla Blesku šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.  

Šéfka dolní komory si obecně na setkání s novináři pochvalovala, že Sněmovna v posledních týdnech šlape a jednání se daří vést bez obstrukcí, které byly v dolní komoře v prvních měsících nové vlády poměrně běžné.

Schillerová: Vrátili jste se do devadesátek!

Poslanci ANO se snažili za zachování EET ještě zabojovat. „Určitě zopakujeme ty hlavní argumenty. Budeme se ptát, proč vláda na jedné straně stále opakuje, že ji chybí peníze na pomoc lidem a firmám, a na straně druhé ruší EET, které by každoročně přineslo do rozpočtu 13 miliard korun. Proč má vláda v programovém prohlášení boj s šedou ekonomikou a nyní ruší zavedený systém, který ji potíral, nebo proč chce EET zrušit, přestože i sami provozovatelé volají po jeho zachování,“ řekla Blesk Zprávám předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. 

Schillerová míní, že zrušení EET je dosud prakticky jediným bodem vládního programu, který se koaličnímu kabinetu Petra Fialy (ODS) pravděpodobně podaří naplnit. „Přesně v tomto vidím jeden z hlavních důvodů této zcela nelogické a hloupé snahy zrušit elektronickou evidenci tržeb,“ řekla.

„Zapíšete se jako vláda, která nás posílá zpátky do devadesátek,“ vzkázal současné vládě stranický kolega Schillerové Karel Havlíček.

Tímto rozhodnutím a hlasováním jste se vrátili do devadesátek, ve kterých vám bylo tak dobře. A ztratili jste právo říkat, že nemáte pro lidi a firmy peníze, protože jste se dobrovolně připravili plus mínus o 13 miliard Kč ročně,“ pustila se po rozhodnutí o zrušení EET Schillerová do poslanců vládní koalice.

Schillerová během posledních debat o zrušení EET navrhovala, aby se systém nesmetl ze stolu úplně, ale aby zůstal na dobrovolné bázi - jako tomu bylo i během pandemie covid-19.

Stanjura: Podnikatelé přestanou být sprostými podezřelými

Údaje o využití EET podnikateli, které poskytlo ANO, jsou podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) velmi nadsazené. Podnikatelé ze zapojení do systému dle jeho mínění vůbec neprofitují. „Poslouchám, kolik desítek miliard to přineslo do státního rozpočtu, ale není to pravda. K 31. říjnu letošního roku neposílá hlášení 60 % podnikatelů, jak chybně uvádíte ve svém pozměňovacím návrhu. Je jich 38 123. Je to zhruba třetina, a třetina není 60 %. Za stovky milionů korun vybudujeme prostředí, kde nějací podnikatelé budou posílat nějaká data, ale oni z toho nic nemají,“ nechal se sylšet. 

Podnikatelé přestanou být sprostými podezřelými, kteří se musí 24 hodin denně sedm dní v týdnu vyviňovat a dokazovat státu, že nešvindlují, že nešidí,“ uvedl k možnému zrušení ministr. „Jediné, co děláme, je to, že ustřihneme internetové spojení mezi pokladním systémem a státem. Stát ušetří provozní peníze a podnikatelům nikdo nebere možnost si digitálně řídit svoji firmu,“ dodal závěrem. 

Předloha o zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb byl jediným bodem návrhu programu, poslanci se ve Sněmovně sešli na devátou a končili okolo jedné hodiny odpoledne. 

Elektronická evidence tržeb začala platit od prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 byla povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Následně se měla rozšířit na další obory, šlo například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty. Původně měla být poslední fáze spuštěna od loňského května a do EET se mělo podle odhadů zapojit dalších zhruba 300 000 podnikatelů.

Video  Vláda: Programové priority  - Videohub E15
Video se připravuje ...

Miloslav Podhola ( 26. listopadu 2022 14:18 )

Zrušení EET je největším digitálním přehmatem Fialovců. BRAVO!

nespokojeny ( 26. listopadu 2022 14:11 )

Tak se ptám pijete? Řemeslník vystavuje fakturu jen výjimečně.
Do účetnictví si vystavuje faktury dle své potřeby, které zákazník neviděl.
Nečerti se je to tak.
Jsou výjímky, ale velice ojedinělé.
Slušný podnikatel bude mít však řádnou evidenci, tedy EET nadále.
Zaměstnavatel si také ponechá pro svoji potřebu, bude hlídat dle EET zaměstnance.

To klasický zaměstnanec, to je pro stát jiný člověk, odvede vše dle zákona.

Komu vadí pořádek tak se nyní raduje.

LuCo ( 25. listopadu 2022 19:04 )

Krást formou daňových úniků není trestným činem? Výborně pětikolko!!!

1917 ( 25. listopadu 2022 17:08 )

Další ukázka přímo zločineckého jednání Pětibandy! Neznám stát ve světě kde Vám automaticky nevydají účtenku a Vy si s ní dělejte co chcete. Opět nastává Ráj pro šmelináře a podraz­níky!­Pěti­banda prostě zničí vše co nepochází od nich a zase budou kvičet, že za vše může Babiš. Před rokem Fiala a Bartošem ječeli:Babišova drahota a co je dnes? A zase za všechno může Babiš! Jak dlouho ještě?

dr.x.crement ( 25. listopadu 2022 16:35 )

Tož řemeslník si bere hotově na ruku,s tím nic nenaděláš. Zákazníci řemeslníky zkazili tím,že nepožadují dokla­dy,fak­tury­.Pokud dojde na problém,zákazník zabečí:nemá čím prokázat,že mu někdo něco a kdy udělal. Proto říkám: zakázka vždy řádně zaplacená,na fakturu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa