Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman před 5 lety vítal Si Ťin-pchinga: Čínské investice značně zaostávají, upozorňují experti

Autor: Dagmar Machotová - 
29. března 2021
05:25

Je to pět let, co v Praze přistálo v doprovodu dvou českých stíhaček letadlo čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Během jeho návštěvy bylo podepsáno asi třicet obchodních dohod, na jejichž základě měly čínské investice v ČR dosáhnout závratných 232 miliard. Skutečný objem investic je poněkud více při zemi. „Žádné překvapení,“ říkají odborníci.

„Potíž čínských investic je z velké části v tom, že nevytvářejí příliš nových pracovních míst. Dosud se jednalo výhradně o nákupy již fungujících firem a podniků než o jejich budování,“ napsal pro Blesk Zprávy hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Jeho slova potvrdil politolog Jan Kubáček, podle kterého se ukázalo, že čínský investor je především opatrný.

Video  Zeman: Doufám, že se Česká republika stane vstupní branou Číny do EU.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Ukázalo se to, na co mnozí poukazovali. A sice, že čínští investoři jsou velice opatrní. To, co s jinými obchodními partnery trvá roky, s Číňany trvá pětiletky,“ řekl Blesk Zprávám Kubáček.

Dodal, že Číňané v Česku nakoupili strategické firmy, které využili k expanzi na čínském trhu s vědomím české pověsti. „Ať už se jedná o české pivo, sklářské výrobky nebo technologie, vždy se jednalo o unikátní české know-how,“ vysvětlil Kubáček.

Hedvábná stezka ze slibů

Budování novodobé hedvábné stezky se stalo velkým politickým tématem. Tím více, že čínské investice dlouhodobě podporuje prezident Miloš Zeman. Spolupráce obou zemí byla předmětem jednání během Zemanových cest do Číny i při zmíněné návštěvě čínského prezidenta v Praze.

Výsledkem byla řada příslibů a memorand, skutečný objem investic byl ale podstatně nižší. Do loňského roku se mělo jednat o 8,6 miliardy eur (asi 232 miliard korun). Podle údajů Agentury CzechInvest Čína v Česku dosud proinvestovala jen přibližně 12 miliard korun.

Podle mluvčí agentury CzechInvest Jany Kohoutové směřují čínské peníze nejčastěji do výroby motorových vozidel, elektronického průmyslu, kovodělného a kovozpracujícího průmyslu. „Pokud se podíváme na asijské státy, historicky vyšší a větší počet investic do Česka proudil z Japonska a Jižní Koreje,“ dodala Kohoutová.

Video  Podívejte se na 48 hodin čínského prezidenta v Česku ve 3 minutách.  - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

„U nás jsme toto hodně zpolitizovali, měli jsme velké oči a nechtěli jsme si připustit zkušenosti z jiných zemí. Tzn., že první úspěchy se dostaví za 5-10 let,“ napsal Kubáček.

Podle něj Čína nikdy nesází jen na jednu kartu, v tomto případě zemi, a bylo by naivní myslet si, že Česko je pro Čínu něčím unikátní. „Byla to velká česká iluze, myslet si, že bychom pro Čínu byli v něčem jedineční,“ dodal.

Prezident Miloš Zeman sliboval českým firmám čínské investice za více než 200 miliard korun, kvůli kterým podnikl několik cest do Číny. Slíbené finance nepřinesla ani návštěva čínského prezidenta v Praze před pěti lety. Jeho třídenní návštěvu naopak provázely demonstrace a nepokoje. Aktivisté protestovali hlavně proti porušování lidských práv v komunistické Číně. Desítky miliard korun investic a úvěrů měla přinést, ale zatím nepřinesla, také memoranda podepsaná během páté Zemanovy návštěvy v Číně v roce 2019.

Loni v lednu Miloš Zeman oznámil, že se nezúčastní summitu středo- a východoevropských zemí 17+1 v Číně, protože není spokojen s rozsahem čínských investic v Česku. Přes opakované sliby totiž zůstala řada projektů jen na papíře. Největším zahraničním investorem v České republice je dlouhodobě Německo.

villon ( 29. března 2021 11:27 )

Eman si na hrad nekoupí ani čínskej respirátor, ale do státních hmotných rezerv se jich nakupují miliony (na úkor českých výrobků). Je to zrada na vlastním národu.

frantacizek ( 29. března 2021 11:12 )

jestli teď nepřijde akce - panda do každé rodiny, tak by si měl Meďa Pú to pivko zaplatit. Panovník nemusí, toho dezinfikujeme průběžně pro potřeby posmrtného vystavení v mauzoleu..

ingmarie ( 29. března 2021 09:24 )

Celá ta fraška byla stejně jen o tom , aby Zeman a jeho parta umožnili Kellnerovi rozjet ty jeho lichvářské půjčky v Číně a Rusku

panda82 ( 29. března 2021 08:33 )

A vy byste investovali do toho hnoje co se tady na ně kydá, tak ani náhodou, strašně nejistá investice, ať si to postaví Čeěi za svoje nakradené peníze,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa