Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Slevy jako cesta do pekel. A zavřeno o svátcích? Propadák, varuje šéf svazu obchodu

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
6. listopadu 2018
18:45

Býval „panem Evropou“, dnes však kope v novém dresu. Novým prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu je Tomáš Prouza, bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti. A v nové roli má i nová témata, která musí řešit. Prouza se nyní hlasitě opřel do zákona, který upravuje otevírací dobu v obchodech během vybraných svátků. Podle něj se totálně nepovedl a nevyhovuje obchodům, zaměstnancům ani zákazníkům. Vedle toho však šije třeba i do velkého množství slevových akcí.

Regulace otevírací doby o některých svátcích se dle něj nepovedla. „Tenhle zákon se totálně nepovedl, protože nikdo netuší, kdy je nebo není otevřeno,“ řekl HN Tomáš Prouza, nový prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Co by naopak jistou regulaci zasloužilo, je dle Prouzy množství slevových akcí. „Celá česká ekonomika je založená na slevách, což je cesta do pekel. Podobně se prodává 80 procent zájezdů, za ceníkovou cenu se neprodá snad jediný automobil,“ upozorňuje Prouza, který nahradil v čele svazu Martu Novákovou - ta se za ANO stala ministryní průmyslu a obchodu. 

Prouza řešil situaci kolem slev v Česku již při posledním Žofínském fóru na téma českých potravin a jejich prosazování na tuzemském trhu. Prouza tam dorazil v době, kdy byl teprve čtvrtým dnem ve funkci. A rozpovídal se o slevách v českých obchodech, kdy některé zboží je de facto ve slevě celoročně. 

Proti regulaci otevírací doby

Regulace otevírací doby Prouzovi nevoní. „Nevyhovuje to ani zaměstnancům, kteří by raději šli za příplatek do práce. Místo toho oddřou všechno večer předem, protože se lidé na poslední chvíli vrhnou do obchodů,“ míní Prouza.

Příliš regulací podle něj znepříjemňuje obchodníkům život. „Pokud by lidé o svátcích nenakupovali, tak obchody neotevřou,“ dodává Prouza, který do funkce nastoupil v říjnu. Předtím působil v letech 2014 až 2017 na Úřadě vlády jako „pan Evropa“ - tedy státní tajemník pro EU, kterým je nyní Aleš Chmelař (ČSSD), rovněž končící a přecházející pravděpodobně na ministerstvo zahraničí.

Velké množství slev jako cesta do pekel

Jistou regulaci by však uvítal v oblasti slevových akcí. „Fenomén slev není jenom fenoménem v oblasti potravin. Celá Česká republika, celá retailová ekonomika této země je postavena na slevách a na akcích. Od zájezdů až po auta a na všechno mezi tím,“ upozorňoval na Žofíně Prouza.

Sleva vždy zůstane součástí klasických obchodních praktik, důležitá je však podle něj i míra užívání slev. „Pojďme se reálně bavit o tom, co je ještě ta rozumná míra, protože samozřejmě ty nízké dlouhodobé ceny, kdy tady jsou výrobky, které jsou de facto 12 měsíců v roce ve slevě, snižují (...) pohled lidí na to, jakou hodnotu přiřazují danému zboží,“ dodával Prouza.

Jednají s ministerstvem o mantinelech

A nyní svou myšlenku rozvinul. I proto, že svaz prý nyní s ministerstvem průmyslu a obchodu vede debatu o slevách v Česku. Vidí u nich dva mantinely. „Jeden z nich je naše příslušnost k jednotnému evropskému trhu. Obchodník rád nakoupí v Česku, ale pokud je nějaké zboží srovnatelné kvality v Německu levnější, tak je přece logické, že vezme zboží odtud, aby udržel nízkou cenu pro českého zákazníka. Stavět v tomhle bariéry je nepřijatelné,“ varuje Prouza.

„Druhým mantinelem je hospodářská soutěž. Nejde přece zakazovat, aby obchodník na úkor svého zisku nabídl slevu. Má smysl bavit se o frekvenci slev. Ty byly vždycky marketingovým nástrojem, ale ne 12 měsíců v roce,“ dodal pro HN Prouza.

Podívejte se, jak ve studiu Blesku řešila zavřené obchody o vybraných svátcích Prouzova předchůdkyně v čele Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková v duelu s lidovcem Miholou:

Podívejte se, o kterých svátcích musí obchody zůstat zavřené

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa