Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rodičovskou chce o 40 tisíc menší. Maláčová zatočila se sliby Krčála i plánem vlády

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
25. července 2018
05:02

Kdo se těšil místo 220 tisíc na 300 tisíc rodičovského příspěvku, bude se muset uskromnit. Jana Maláčová (ČSSD), budoucí ministryně práce, totiž oznámila, že rodičovská poroste jen na 260 tisíc korun. Překvapivě se tak, navzdory svým slibům, že bude důsledně dodržovat programové prohlášení vlády, tomuto dokumentu vzepřela ještě před uvedením do funkce. Na rozdíl od premiéra Babiše (ANO) chce také vyšší platy pro státní zaměstnance.

„Zvýšíme rodičovský příspěvek na 300 000 Kč,“ píše se na straně 10 programového prohlášení vládní koalice ANO a ČSSD podporované komunisty. O to překvapivější byl výrok budoucí ministryně práce a sociálních věcí po jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

„Navrhneme navýšení rodičovského příspěvku o 40 tisíc korun. To znamená ze současných 220 tisíc korun na 260 tisíc,“ oznámila v rámci představování priorit svého resortu. Rodiny by tak podle jejích slov přišly v rámci této státní podpory o dalších slibovaných 40 tisíc korun.

O původní částce přitom mluvil ve velkém rozhovoru pro Blesk Zprávy krátce po svém uvedení do funkce předchůdce Maláčové Petr Krčál, který „dojel“ na podezření z opisování v bakalářské i diplomové práci. „Na 300 tisíc. O vyšší částce bych nehovořil, je to otázka jednání,“ reagoval začátkem července Krčál na dotaz, jak vysokou rodičovskou plánuje, a odkázal se také na prohlášení vlády.

Průměrný důchod 17 tisíc? Maláčová přiznala jen boj za zvýšení

Další z vizí Petra Krčála byla, aby se průměrný důchod z dnešních 12 tisíc vyšplhal během této vlády na 16 až 17 tisíc korun měsíčně. O tom zatím Maláčová nemluvila. Za jednu z priorit ale označila vyřešení novely zákona, která navyšování důchodů řeší. Ta se totiž poslancům vrátila ze Senátu. Sněmovna by se podle ní mohla sejít ještě během prázdnin na mimořádné schůzi tak, aby navýšení mohlo platit od nového roku.

Bojovat hodlá také, stejně jako Krčál, se zneužíváním sociálních dávek. Především s obchodníky s chudobou. „Prvním krokem, kterým se dá reagovat, je posílení kontrol. Budeme chtít dostat úředníky více do terénu, podívat se na celistvost a funkčnost toho systému,“ zmínila během vystoupení před novináři Maláčová. O šetřeních v terénu už před ní mluvil i Krčál.

Budoucí ministryně přiznala, že se s prezidentem většinou shodla, rozpor ale nastal v otázce zaměstnanosti. To s premiérem Babišem už se stihla rozejít také v názoru, kolik by měli dostat přidáno státní zaměstnanci. Zatímco premiér chce 6 %, Maláčová mluví o 10 %. Po ministerstvu financí pak bude chtít oproti plánovanému rozpočtu 8,5 miliardy navíc.

agfor ( 25. července 2018 16:21 )

Nemusíš nosit žádnou uniformu. Stačí, když využiješ léto a pořádně se opálíš. Aspoň to mi poradili, když jsem byl žádat pro 91 letou, "lékaři" zmrzačenou a anemohoucí matku o průkaz ZTP, aby se mi péče počítala do důchodu. Na peníze se*ru. Kdo by dneska stál o inflační korunu ?

priserka ( 25. července 2018 10:43 )

Greta: milá paní, vy jste nedostávala nic na děti, my zase odcházíme o deset let později do důchodu V době, kdy vy jste už pobírala důchod, my stále státu odvádíme daně. Uvažujte před tím, než něco napíšete

dvix ( 25. července 2018 10:42 )

Tak ona by chtela 10% 😂😂😂 nechapu co chtej pridavat, az budou makat rukama a vytvaret nejake hodnoty tak si muze rict o zvyseni, takhle maximalne muze soupat nohama🖕 ale az se ty lidi o kterych se nemluvi protoze to neni in naserou, tak budou v praze vsichni susit hubu 😌 uz aby to bylo 😉😉

draco17 ( 25. července 2018 10:31 )

https://aeronet.cz/news/fabian-society-i-cast-tajna-spolecnost-mocnejsi-nez-bilderberg-je-studnici-g lobalizace-a-neomarxismu-soucasne-evropske-unie-londynska-a-frankfurtska-skola-lord-rothschild-david -rockefeller/

draco17 ( 25. července 2018 10:29 )

EJHLE MALÁČOVÁ CO JE ZA PTÁČKA..!!!..........https://aeronet.cz/news/fabian-society-i-cast-tajna-spolecnost-mocnejsi-nez-b ilderberg-je-studnici-globalizace-a-neomarxismu-soucasne-evropske-unie-londynska-a-frankfurtska-skol a-lord-rothschild-david-rockefeller/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa