Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kauza Čapí hnízdo žije i po volbách. Proč Babiše zatím nikdo nestíhá?

Video se připravuje ...
Autor: Vera Renovica, Zuzana Štíchová - 
24. října 2017
05:20

Kvůli tomu, že je nad ním otazník v kauze sporné dotace pro Farmu Čapí hnízdo, nechce s vítězem voleb Andrejem Babišem (63, ANO) zatím nikdo do vlády. Jeho žena i rodina jsou nyní předmětem stíhání. Jak je na tom ale sám Babiš, který byl znovu zvolen poslancem, a tedy má opět imunitu? No, je to docela oříšek. Blesku ho pomáhali rozklíčovat experti.

O co jde? Policie řeší, že společnost Farma Čapí hnízdo vystoupila z Agrofertu, tehdy ještě oficiálně patřícího Babišovi, a přeměnila se na společnost s akciemi na majitele. Jen tak mohla dosáhnout na 50milionovou evropskou dotaci pro malé a střední podniky. Po několika letech dodržování dotační podmínky se do holdingu farma vrátila. A akcie chvíli vlastnila právě Babišová, která je poté prodala svému bratrovi.

Po všech »namočených«, kterých je kromě Babiše a jeho pravé ruky v politice Jaroslava Faltýnka (55, ANO) dalších devět, jdou muži zákona. A už je hotovo. „Usnesení o zahájení trestního stíhání bylo rozesláno celkem 11 lidem, všichni si ho převzali a všichni proti němu podali stížnost, o které rozhodne státní zástupce,“ informovala mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Babiše a jeho místopředsedu Jaroslava Faltýnka zbavila Sněmovna poslanecké imunity a tím pádem vydala k trestnímu stíhání koncem září. Oba se však opět stali poslanci, a tak mají imunitu novou. Co to znamená? „Nezaniklo obvinění. Trestní stíhání je však přerušeno do chvíle, než jej nová Sněmovna hlasováním případně opět vydá,“ tvrdí ústavní právník Jan Kysela.

Tutéž interpretaci potvrdil i advokát Jan Černý. Městské státní zastupitelství v Praze tvrdí, že trestní stíhání se přeruší ve chvíli, kdy osvědčení o výsledku voleb vyjde ve Sbírce zákonů, což se odehraje zřejmě v úterý. Podle ústavního právníka Aleše Gerlocha bude obvinění přerušeno zpětně k sobotě, kdy byli muži zvoleni.

I když se stranám, které nechtějí s Babišem vládnout, díky přerušení celé věci otevírá okénko příležitosti, jak to s ním přece jen »uplácat«, Kysela nepředpokládá, že by toho ve stylu „chytrá horákyně“ využily. „To, že bude trestní stíhání dočasně pozastaveno, bylo zřejmé od začátku, tedy před volbami,“ řekl Blesku. Druhému nejbohatšímu muži v zemi, který by se rád stal premiérem, tak nezbývá než pokračovat v dlouhých jednáních s předsedy stran a pokoušet se je nějak přemluvit.

A co na to sám Babiš, kterého zejména fakt, že je do kauzy zapletena jeho rodina (včetně dvou dětí z předchozího manželství), dlouhodobě dráždí? Prý všichni vědí, že jde o vylhanou kauzu, která ho měla poškodit ve volbách. „A teď je třeba to udržovat (v povědomí, pozn. red.), aby se dosáhlo situace, abych já nebyl ve vládě. Ano, těch 11 obviněných převzalo to stíhání, podali jsme na to stížnost. Moje paní byla obviněná, je stíhána, protože prodala akcie svému bratrovi. Nikdy nebyla na policii. Takže já o té kauze už ani nechci moc mluvit,“ odpověděl na dotaz Blesku.

Oporu má u Zemana

Jednu solidní oporu Babiš v zádech má: prezidenta Miloše Zemana (73). Ten v exkluzivním komentáři k volbám ve speciálu pořadu Blesku S prezidentem v Lánech řekl, že dodrží svůj slib a jmenuje premiérem vítěze voleb – tedy Babiše. Včera si ho pozval i na jednání do Lán, avšak sestavením vlády ho ještě nepověřil. Příští týden mu dá »povel«, aby o novém kabinetu vyjednával, a to do té doby, než bude zvoleno nové vedení Sněmovny. Pak až by mohl Babiš sestavit novou vládu. Faltýnek v ní ale prý nebude. Bude opět předsedou poslaneckého klubu ANO.

kretenos500 ( 24. října 2017 10:35 )

My, levicoví zmerdi, musíme smrdět na hony daleko, aby o nás každý věděl!

xiioma ( 24. října 2017 10:06 )

Nedělni 168 hodin končilo až symptomaticky. Babiš v povolebním rauši se přeřekl a pravil, “....byli jsme drtivě zvoleni, abychom zlikvidovali demokráciu. Pardon paní redaktorko, korupciu, samozřejmě.”

sores ( 24. října 2017 09:53 )

To hnízdo je staré už několik let a nikomu to nevadilo a nepřekáželo a najednou tolik humbuku kolem toho! A že Rátth kradl,Bakala ještě více to nikomu nevadí,že!!! Jsme národ pokrytců a zbabělců!

dlabec ( 24. října 2017 08:47 )

Je to možné copak ti trotlové nemají jiné téma jen stále serou lidi píší už rok anti Babiš svoloč novinářu kaváren se nemuže smířit s prohrou tak dlouho budete provokovat až budou nové volby a Babiš bude mít 50%

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa