Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jurečka zvažuje, že vyzve Bělobrádka „na souboj“. Chtěl by do čela KDU-ČSL

Autor: ČTK - 
24. prosince 2016
09:04

Ministr zemědělství a 1. místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka přemýšlí o kandidatuře na předsedu KDU-ČSL. Rozhodne se během vánočních svátků, svoji případnou kandidaturu sdělí v lednu. 

„Rozhodnu se v průběhu Vánoc, s tím, že to sdělím (kandidaturu) v průběhu ledna,“ řekl ministr.

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL, kterého by tak Jurečka případně vyzval, Pavel Bělobrádek věří, že se mu podaří dovést svou stranu až k vítězství ve sněmovních volbách. Řekl to u příležitosti svých nedělních čtyřicátých narozenin. Bělobrádek, který je v čele lidovců šest let, také uvedl, že mu politika dává mnoho inspirujících setkání, zároveň ho ale připravila o čas, který by rád trávil s rodinou.

Návrat do Sněmovny

Bělobrádek se dostal do čela KDU-ČSL v roce 2010 poté, co lidovci neuspěli ve volbách a opustili Poslaneckou sněmovnu. Pod jeho vedením se dokázali do dolní komory Parlamentu vrátit v roce 2013, což se předtím žádné ze stran, které ze Sněmovny vypadly, nepodařilo. Letos lidovci vyhráli senátní volby, když získali šest vlastních senátorů a další tři podporovali v rámci různých spojenectví.

Bělobrádek proto doufá, že se mu podaří stranu dovést i k výraznému sněmovnímu úspěchu.

V posledních sněmovních volbách KDU-ČSL získala 6,8 procenta, poslední průzkumy jí přisuzují podobnou podporu. Strana začíná jednat o možné spolupráci s hnutím Starostové a nezávislí (STAN), které v minulých volbách kandidovalo společně s TOP 09.

Bělobrádek ještě před svým zvolením předsedou KDU-ČSL oznámil, že trpí roztroušenou sklerózou. Věří, že svým příkladem může dalším nemocným ukázat, že i přes toto onemocnění se lze ve společnosti prosadit. Zároveň využívá své postavení a snaží se dalším nemocným pomáhat.

joudajoudovy ( 27. prosince 2016 08:07 )

jen se flaternici poperte o koryta a nezapomente si pribalit bibli. skromnost vasemu genofondu optavdu nechybi. pro vrchnost plna bricha a pro poddane odpustky.

rockyshowman ( 26. prosince 2016 12:12 )

Oba by dělali jen děti, žijí z našich daní, kážou vodu, pijí víno. Již na podzim ví jaká bude úroda příští rok, dotují co není potřeba, lesy, voda, ovzduší, vše je v pr..... Pak ještě ten kněz, ten rozdá vše, církve si mastí kapsy, žebrají dotace a finanční podporu lidí, na kterou nemají nárok. Jsem katolík, avšak věřím pouze kapličce na návsi. Tam si to lidé spravují sami a beze strachu, že ve jménu nejvysšího je někdo odrbe, popř. poškodí. Jediná výjimka je pan Čunek, ten má slušné lidi rád! Proto jej VALAŠI volí.

sensadrak ( 24. prosince 2016 23:45 )

Nejětší kur.vy jsou komouši a rusáci.

hejhej ( 24. prosince 2016 12:51 )

Jeden za osumnáct a druhý bez dvou za dvacet. KDUČSL je strana podrazáků. Za všechny lhář a podvodník Herman. O Bělobrádkovi a jeho výroku nabízet naše ženy násilnickým muslimským zrůdám již nemá cenu se ani vyjadřovat. Nevolitelná strana, stejně jako ČSSD, ODS a TOP09.

eda22 ( 24. prosince 2016 09:34 )

Jurečka je nejslabší ministr této vlády. Za fiktivní prací na FB a twitteru v reálu není nic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa