Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Mávači“ tentokrát nebudou, přísahá Tvrdík. Začalo česko-čínské investiční fórum

Autor: ČTK - 
14. listopadu 2016
15:20

Česko-čínského investičního fóra, které se koná v Praze od pondělka do středy, se zúčastní tisícovka hostů, z toho polovina z Číny, stovka ze 13 zemí střední a východní Evropy a 400 z Česka. Akce se přitom podle hradního mluvčí Jiřího Ovčáčka neměla vůbec odehrát. Údajně kvůli přijetí tibetského duchovního. Prohlásil to na konci října pro Seznam Zprávy.

Ovčáček na konci října uvedl, že se ukazují první dopady přijetí dalajlamy ministrem kultury a dalšími lidoveckými politiky. Tvrdil, že Čína zrušila domluvené investiční fórum. To v tu dobu zástupce česko-čínské obchodní komory ovšem popřel.

Následně mluvčí uvedl, že se podařilo vývoj kolem pořádání akce zvrátit a vše se bude konat.

Prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík Prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík | Reprofoto ČT 24

Tvrdík: Uvítací demonstrace nebudou

Ke klíčovým agendám setkání bude patřit rozvoj příležitostí v cestovním ruchu, průmyslu, energetice, elektronickém obchodování a potravinářství, popsal to novinářům prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík.

Ohradil se proti informacím, že komora připravuje pročínská vítací shromáždění. „Nic takového není pravda. Jestliže organizujeme na Pražském hradě akci mezinárodního formátu, které se bude účastnit přes 1000 hostů, jde o složitou logistiku. Vytvořili jsme si proto třeba podmínky pro otáčení autobusů a pro logistické zázemí. Nepřipravujeme nějaké uvítací demonstrace,“ uvedl.

Podle magistrátního seznamu nahlášených shromáždění si Smíšená česko-čínská komora na pondělí zamluvila prostranství na Žofíně pro demonstraci, kterou nazvala „Podpora China Investment Forum“. Stejnou akci komora nahlásila na úterý na Hradčanské náměstí. Demonstrace na podporu čínských investic jsou ostřeji sledovány od letošní návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze, při které se střetli odpůrci politického sbližování s Čínou s jejími příznivci.

Na fóru bude představena iniciativa nová Hedvábná stezka 21. století jako platforma pro rozvoj spolupráce 16 zemí střední a východní Evropy a Číny, k níž se ČR připojila loni v říjnu. Před týdnem se skupina v lotyšské Rize dohodla na vytvoření investičního fondu na podporu společných projektů. ČR podle Tvrdíka spolu s Polskem usiluje o roli hegemona této skupiny.

Zeman slibuje 50 miliard, Babiš váhá

„Od fóra si slibujeme, že čínští investoři jej využijí pro představení svých investičních záměrů,“ řekl Tvrdík. Přesné číslo čínských investic v ČR neuvedl, ale podle jeho odhadu budou čínské investice v ČR letos a v příštím roce rekordní v řádu desítek miliard korun. Čínské investice v ČR dosáhly podle prezidenta Miloše Zemana asi 50 miliard korun. Úspěšnost spolupráce ale zpochybnil například ministr financí Andrej Babiš.

„ČR je pro čínské investory atraktivní lokalitou, především kvůli specifickým až unikátním dovednostem českých podniků, ale i pro příznivou cenu pracovní síly. Čínský kapitál a čínské investice tedy v rámci ČR kontinuálně rostou, ačkoliv část z nich není na první pohled patrná,“ řekl Michael Dobrovolný ze společnosti Smart Office & Companies. Příliv kapitálu z Číny může pomoci české ekonomice i v nahrazení výpadku způsobeného protiruskými sankcemi. Některé podniky mohou čínské investice ozdravit, a podpořit tak zvýšení počtu pracovních příležitostí, dodal.

Hodnota ekonomických dohod mezi českými a čínskými společnostmi uzavřených při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze měla během letoška dosáhnout 95 miliard Kč, do roku 2020 pak 294 miliard. Dohody s Číňany podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka či Český Aeroholding.

Tvrdík připomněl, že ČR má pro Čínu unikátní postavení v cestovním ruchu, přínos čínských turistů pro ČR odhadl na 15 miliard Kč. Upozornil na tři přímé letecké linky s Čínou v situaci, kdy se vedou reálná jednání o otevření minimálně jedné, ale možná i dvou dalších. „To vede k prudkému nárůstu počtu čínských turistů, kterých by mohlo být letos více než 400 000,“ dodal.

První den investičního fóra se uskuteční uvítací galavečer v Paláci Žofín, nad nímž převzal záštitu premiér Sobotka. Hlavní program bude 15. listopadu na Pražském hradě, den zakončí slavnostní večeře, které se zúčastní Zeman.

kkkastr ( 14. listopadu 2016 18:23 )

Jinak tam byli i šmelináři, překupníci atd., tak si to teď přeber

mourovata.kocka ( 14. listopadu 2016 18:18 )

Slyším to jméno a skřípu zuby...

11karel11 ( 14. listopadu 2016 16:56 )

Pane Bartoško, Dyku, Krausi, Gazdíku, Kocábe, Rumle, Horáčku, Halíku, Hermane, Fischerová a další rádoby "sluníčkáři", tak jak je to s tou vaší DEMOKRACIÍ a směrem na "ZÁPAD" ? Tomu říkáte demokracie, když nedovolíte jiný názor než hlásáte a ze kterého bohužel sálá jen zloba a zášť. Taková zloba, že se nebojíte vyhrožovat panu Kačerovi, Hůlkovi a dalším i smrtí když přijmou na Hradě svá zasloužená ocenění? Neštítíte se ničeho ani zneužití starého pana Bradyho, kterého necháte milovníkem Sudeťáků, ministrem Hermanem vodit jak medvěda a sbírat různá ocenění a vyznamenání, čím víc, tím líp. Ty chudák dostává od lidí, kteří před několika dny ani netušili, kdo je to Brady. Herman "strýčkovi" vyznamenání slíbil, ale nevydupal a nevydupal, tak se z toho udělala nechutná kauza. (Jak se u pana Hermana slučuje Holocaust a Sudeťáci dohromady?) "Čestný" pan Herman všude tvrdí, že vyznamenání nebylo proto, že se potkal s dalajlám ou a on že se bude stýkat s kým chce a nenechá si nic zakazovat, ale zapomíná říct pravdivě to hlavní, že mu nikdo setkání s dalajlámou nezakázal, jen to nemělo být oficiálně na ministerstvu. Tak jako to udělali jiní, jako Bělobrádek, Obama, Merkelová a další.. jen pan Herman z toho udělal oficiální ministerské divadlo. Příště na ministerstvu kultury přijme i Sudeťáky.... Sobotka by ho měl odvolat z funkce. Zažít koncentrák je strašná věc, prošli tím stovky našich lidí, kteří se navíc dostali do koncentráku za protinacistickou a protiokupační činnost pro naši zem, kdy zemřely pak i celé jejich rodiny. Pan Brady, tím nechceme snižovat jeho bolest, tím prošel jako malý židovský chlapec a pak odešel do Kanady, kde žije dodnes. Co takového udělal pro naši vlast, aby se muselo takovýmto způsobem vydupávat jeho ocenění na úkor jiných? Vždyť návrhů je třeba 500 a ocenění může dostat jen 30 lidí. A závěrečný výběr je legitimním právem prezidenta. Byli oceněny osoby, které se zaslo užily svou prací ve prospěch naší země. Pokud se jednalo a pana Brad

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa