Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Naštvaný akademik: Veleba se kroutí jako had. Schválně odsunul soud za volby

Autor: Václav Lang - 
11. září 2016
07:19

Přírodovědec Pavel Kindlmann, který žaluje senátora Jana Velebu (SPO) pro údajně urážlivé výroky, se ohradil proti argumentům, jimiž se Veleba hájil v předvolební debatě Blesku. Osočil ho také, že nechal přeložit odvolací proces, tak aby se konal až po volbách, v nichž se Veleba uchází o post hejtmana Vysočiny. Senátor to odmítá.

Kindlmann se ozval Blesku na popud Velebova vystoupení v předvolební debatě, ke které Blesk minulý týden sezval do Jihlavy kandidáty na hejtmana Vysočiny. Veleba tam prohlásil, že je přesvědčený, že se nemusí omlouvat za své výroky z roku 2014, byť mu to nařídil soud.

Trojice vědců včetně Kindlmanna jej totiž zažalovala za výrok z roku 2014, kdy senátor napsal, že granty na výzkum Šumavy jsou nestandardně vysoké, a nařknul vědce, že jim jde o „peníze, docentury a profesury“. Soud Velebovi v únoru nařídil omluvit se a stáhnout část inkriminovaného článku. Veleba se odvolal.

K problematickým tvrzením senátor minulý čtvrtek v debatě podotkl, že před lety trávil tři dny na Šumavě a byl v šoku z toho, v jakém stavu se park nachází, a také z toho, že se nikdo neohlíží na názory starostů tamních obcí. „Jsem emotivní člověk, tak jsem napsal to, co jsem o tom cítil. Zelení vědci mě zažalovali, soud se táhl hrozně dlouho. V první instanci ve Žďáru nad Sázavou jsem prohrál, soudila mě velmi mladá soudkyně, a tak jsem se odvolal,“ hájil se.

Podívejte se na celé vystoupení senátora Veleby k problematickým výrokům:

Video  Lídři z Vysočiny: Co by jim mohlo u voličů uškodit?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kindlmann ale s jeho argumenty nesouhlasí. „Kroutí se jako had, říká, jak je emotivní člověk a jak byl před třemi lety na tři dny na Šumavě. No to ji asi hodně poznal,“ reagoval pro Blesk.cz. Odmítl také, že by kvůli „bezzásahovému“ přístupu rostla na Šumavě nezaměstnanost. Naopak obvinil některé starosty za to, že si stavějí kariéru na kritice vědců. „Je tam několik uřvaných starostů, kteří si na tomhle budují politickou kariéru. Ti jsou v opozici, ať se řekne cokoli,“ prohlásil. 

Posunul soud kvůli volbám? Absurdní, tvrdí Veleba

Na závěr si do Veleby rýpnul, že schválně požádal o změnu termínu odvolacího soudu, který se měl původně konat 21. září, tak aby proběhnul až po volbách. „Nevím, proč o to požádal, on se bude samozřejmě vymlouvat, že měl nějaké jednání, ale docela se usmívám nad tím, že to mělo být těsně před volbami a že soudruh Veleba požádal o odročení, aby to bylo po volbách.“

Přírodovědec Pavel Kindlmann u soudu Přírodovědec Pavel Kindlmann u soudu | Blesk/Vlaďka Hradská

„Důvod je ten, že se na to chci pořádně připravit a důvod je ten, že zkrátka a dobře když se to o chloupek posune, tak se podle mého názoru nic nestane. Je to poprvé a naposled, není to žádné taktizování a myslím si, že tyto věci se dějí běžně,“ reagoval Veleba pro Blesk.cz, aby dodal: „Pak taky mám obhájce z Českých Budějovic, tak jsem obtížně slaďoval termín s ním. Takže z tohoto důvodu.“

Video  Jan Veleba: Vysočina potřebuje dobytek, zrušte Rusku sankce.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pokud se jedná o domněnku Kindlmanna, je podle něj lichá. „Pro boha svatýho, snad si pan Kindlmann nemyslí, že na prvním stání to odvolací soud rozhodne. To jsou absurdity, tam bude zcela určitě několik stání a uvidíme, jak to dopadne,“ řekl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 11. září 2016 16:32 )

Veleba je obyčejný komunistický vyvrhel a vlezdoruszadku.

vlasta1 ( 11. září 2016 11:25 )

Je to stejné jako když lidé kteří mají statisícové platy radí lidem kteří mají deset tisíc jak ušetřit.

ivoadler ( 11. září 2016 11:24 )

Veleba je nejen hajzlík, ale i politický chameleon. Takových je! V případě výzkumu Šumavy má ale pravdu.

Okolojdouci ( 11. září 2016 10:25 )

Předesílán, že nejsem žádný příznivec Veleby, ale s jeho výrokem, že "granty na výzkum Šumavy jsou nestandardně vysoké a vědcům jde o „peníze, docentury a profesury" nevidím nic urážlivého a dokonce si na rozdíl od naštvaného akademika myslím, že je to pravda.

avina ( 11. září 2016 09:59 )

Akademik tam dojíždí nebo bydlí více než 3 dny? Starostové ví, znají- věřím jim. Akademici zezelenali, snadné živobytí- měli by tam žít a ne "radit".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa