Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klaus slavil v Lánech. „Doufám v Zemanovu moudrost,“ uvedl k policejní kauze

Autor: vr - 
13. června 2016
17:21

Krize kolem české policie byla dílčím tématem neformálního přijetí v Lánech, na němž prezident Miloš Zeman (71) popřál k nadcházejícím narozeninám svému předchůdci Václavu Klausovi (74). Ten mu poděkoval za přání i dárky a s ohledem na prezidentovo jednání s aktéry krize zároveň zadoufal v Zemanovu moudrost.

Ačkoliv už Klaus není politikem – místo toho komentuje ekonomiku či migrační krizi ze svého hanspaulského institutu – neodolal a v přítomnosti novinářů udělal narážku na chaos, který nyní panuje v českých policejních útvarech. „Přejeme, aby pan prezident zvládal svoje úkoly a zrovna v tuto chvíli poněkud dramatickou situaci, kterou jsme si přivodili my tady v naší zemi sami. Ale doufáme, že moudrost pana prezidenta to rozčísne,“ pronesl.

Nešlo o plural majestaticus. Po Klausově boku totiž byla na pondělní akci také bývalá první dáma a nynější velvyslankyně na Slovensku Livia (72).

„Kdo jiný než prezident by měl být moderátorem v takové situaci,“ reagoval Zeman, který má na pondělní odpoledne a večer sjednanou schůzku s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a ministrem financí a prvním vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO), jehož hnutí tlačí na Chovancovu rezignaci. Babiš si myslí, že změny v policii, kvůli nimž rezignoval šéf protimafiánského útvaru (ÚOOZ) Robert Šlachta, jsou pokusem zamezit vyšetřování citlivých kauz, které sahají do politiky.

V Lánech se ale jen nemluvilo, nýbrž také slavilo. Ke slavnostnímu přípitku před čerstvě zrenovovaným palmovým skleníkem hrála hudba Hradní stráže melodii Happy Birthday. Klaus a Klausová se také měli možnost setkat se zhruba čtyřicítkou pracovníků Lánského zámku, s nimiž se znají z dob Klausova prezidentského mandátu.

Poté se dvě hlavy státu – stávající i bývalá – vydaly dovnitř na slavnostní oběd, kde si pochutnaly třeba na pražské šunce či bažantovi špikovaném slaninou. Zemanovi lidé Klausovi přichystali dvoupatrový čokoládový dort a narozeninové dary byly vyloženě „zemanovské“.

Churchillova kniha i arménský koňak

Václav Klaus dostal od prezidenta k narozeninám knihu výroků, citátů a bonmotů Winstona Churchilla. „Je to náš společný hrdina,“ řekl prezident. „Nebyl to jediný dárek, pan prezident předal arménský koňak a lánský med a jahody,“ napsal Blesk.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Je ale pikantní, že zatímco loni Zeman přišel pronést zdravici na Klausovu oslavu, která se konala v jeho institutu, letos narozeniny a k nim pořádaný víkendový večírek vynechá. Podle Ovčáčka je to proto, že tou dobou bude hlava státu v Lánech.

ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

pinia ( 14. června 2016 02:05 )

Sobotka nic jiného nikdy nedělal, než že seděl v PSP, něco jako Marek Benda ODS či Laudát TOP. Sobotka je ale bystrý. Nicméně lavíruje, je tak trochu křivák, viz volba Klause vs Zeman, kdy měl volit za ČSSD, ale volil za ODS a Klause. Dále v době volby Zemana coby současného prezidenta - podraz s Chovancem, Haškem, Tejcem. Stále se chce Zemanovi pomstít, nyní např. Babišem, Šlachtou, Bradáčovou, P.Zemanem, Ištvanem atd. Aby ale také jemu jeho nohsled a rychlostudent plz. práv Chovanec jednou neudělal průšvih, jenž ho bude stát křeslo. Volme ANO, Okamuru a jiné strany kromě 27 let střídavě vládnoucích a v koalici a spolupráci rozkrádajících stát : ODS, TOP, ČSSD, KDU.

moiaza ( 13. června 2016 18:14 )

První diskutující a hned prudký inteligent.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa