Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

„Zakažte halal porážky,“ vyzývá Úsvit. Vláda návrh odmítne, zasahuje do ústavy

Autor: ČTK, sou - 
6. března 2016
12:20

Pro neústavnost vláda zřejmě odmítne návrh opozičního Úsvitu na zákaz halal porážek zvířat. Ministři se podle předběžného stanoviska pro jejich středeční zasedání také vymezí proti tvrzení Úsvitu o tom, že je z těchto rituálních porážek financován terorismus. Kabinet je označí za spekulativní.

Návrh Úsvitu zasahuje „neopodstatněně a nepřiměřeným způsobem“ do práva na svobodu náboženského projevu zaručeného ústavní Listinou základních práv a svobod, stojí v dokumentu pro ministry. Vládní legislativci navíc poukazují na nerovnost, když se zákaz vztahuje pouze k islámu, a nikoliv i k jiným vyznáním. 

Poslanci Úsvitu původně navrhovali zákaz halal i košer porážek. Novelu stáhli a nahradili ji jinou, která pojednává jen o halal porážkách. Současné znění zákona na ochranu zvířat proti týrání umožňuje tyto způsoby porážky používat, a to na základě povolení ministerstva zemědělství. 

Předkladatelé poukazují na to, že zvíře umírá za plného vědomí i několik minut. „Dalším důvodem pro zákaz je, že halal porážky jsou certifikované. Za certifikaci se platí poplatek, který je často příjmem islámských teroristů,“ uvádějí. Vadí jim také to, že tyto porážky jsou prý nehygienické, protože během krvácení poráženého zvířete může být maso kontaminováno žaludečním a střevním obsahem zvířete, v němž mohou být například nebezpečné bakterie. 

Novela má i legislativní nedostatky

Kabinet by měl novele vytknout i legislativní nedostatky. Předloha například postrádá vymezení pojmu „halal porážka“, když rituální porážka se v islámu nazývá dhabíha, stojí v dokumentu. Novela je navíc napsána podle vládních právníků tak, že nemůže dosáhnout zamýšleného cíle. 

V původním návrhu Úsvit poukazoval na to, že kdyby byly zakázány jen halal porážky, šlo by o diskriminaci na základě náboženství. Předloha se proto měla vztahovat na všechny metody porážky zvířat stanovené náboženskými obřady. V nynějším návrhu, o němž rozhodnou zákonodárci, autoři také říkají, že diskriminační není. Judaismus je podle nich v Česku tradiční a není zhoubný.

Úsvit – Národní demokracie půjde do voleb společně s Martinem Konvičkou:

0707 ( 10. března 2016 10:56 )

Kéžby zvířata uměly mluvit...............

0707 ( 10. března 2016 10:52 )

Volím Úsvit a Okamuru!! Přidejte se, neboť po zvrácených orgiích muslimů a mučení zvířat příjdeme na řadu my!

jarypadlo ( 7. března 2016 11:04 )

Úsvit ať s tímto požadavkem přizve ochránce zvířat.Protestoval bych i proti znásilňování koz a ovcí.Naše tradiční zabíjačky a naše zvyklosti ohledně porážek zvířat jsou svaté a halal je protizákonná praktika.TEČKA.

ambree ( 6. března 2016 18:52 )

Hlavně, že zakázali zabíjačky a tohle halal jim nevadí!!!! To už je na hlavu postavené!!!

ambree ( 6. března 2016 18:49 )

Samozřejmě mají pravdu - co na to ochránci zvířat, nyní jsou potichu?! Nedávno jsem slyšela o tom, že chtějí zakázat chov zvířat na kožešiny. To jim vadí a halal porážky ne?! tak kde to jsme? Odpovím si sama v ČR!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa