Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Senioři v ohrožení, „šmejdi“ útočí dál. Jsme na ně moc měkcí, kritizuje Pospíšil

Šmejdi pokračují vesele dál. Podle Pospíšila to zastaví jen tvrdší postihy.
Šmejdi pokračují vesele dál. Podle Pospíšila to zastaví jen tvrdší postihy.  (Autor: Blesk archiv)
Autor: všm - 
12. listopadu 2015
06:38

Nátlak, ponižování, agrese - „šmejdi“ ve svých praktikách pokračují vesele dál. Pochybným organizátorům předváděcích akcí totiž hrozí za porušení předpisů obvykle jen sankce. Tomu se podivuje europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. „Jako ministr spravedlnosti jsem přece prosadil trestní odpovědnost firem. Orgány toho jen nevyužívají. Tvrdší postihy jsou ale nutné,“ uvedl na středečním setkání s novináři v Bruselu. Otázku začal řešit i s Evropskou komisí. 

I přes přísnější pravidla a větší dohled, „šmejdi“ stále využívají agresivních obchodních praktik. Obávat se za ně totiž mohou vesměs pouze sankcí. „Jsem přesvědčen, že za takovéto jednání by měla být firma trestně postižitelná. Případně zrušena. Rozhodně ne trestána pouze tím, že se jí občas uloží nějaká ta finanční sankce a podnik pokračuje prostě dál,“ popsal Pospíšil.

Přitom podle něj v Česku není problém v tom, že by tu snad možnosti pro tvrdší postihy nebyly. Pouze k nim soudy nepřistupují. „V dobách, kdy jsem byl ministr spravedlnosti, jsem prosadil trestní odpovědnost právnických osob, tedy trestní odpovědnost firem. A jsem přesvědčen, že za takovéto jednání by měla být firma trestně postižitelná. Jsem pro tvrdší postih a podmínky pro to v Česku jsou připravené. Pouze orgány činné v trestném řízení je zatím příliš nevyužívají, a to je chyba,“ uvedl exministr. 

Česká specialita?

S problémem „šmejdů“ by teoreticky mohla pomoci Česku i Evropská komise. Pouze ale za předpokladu, že se tento problém intenzivně řeší i v dalších členských státech. A to tak zatím příliš nevypadá.

Pospíšil podal v polovině října interpelaci, kde se dotazuje, zda se otázkou bude instituce zabývat nebo ne. „Čekám, že komise do tří měsíců odpoví. Budu chtít vědět, jestli připravují jednotnou úpravu. A pokud ano, tak jak bude vypadat a kdy by měla být Evropskému parlamentu předložena. Otázka šmejdů je důležitá, nejsem si ale sám jistý, jestli jednotná evropská úprava může pomoci, a proto jsem podal interpelaci,“ nastínil europoslanec. Kromě toho se zajímal i o to, jak vymáhat pokuty za podobné praktiky od zahraničních firem či zda by neměli organizátoři předváděcích akcí skládat předem kauce. 

„Pokud se ukáže, že je Evropská komise připravena takový návrh dát do Evropského parlamentu, tak ho samozřejmě podpořím a budu dělat vše pro to, aby prošel,“ dodal exministr.

kkkastr ( 12. listopadu 2015 17:23 )

A co kdyby důchodci mysleli?

dfghjk ( 12. listopadu 2015 12:24 )

Když reaguješ na můj příspěvek, tak reaguj na to co jsem napsal. Tvůj názor je ale jiný úhel pohledu, takový bys měl napsat jako samostatný příspěvek. Jinak to není dialog, který se může někam dobrat ale jen série monologů bez závěru a bez efektu.

hulimihoukolen ( 12. listopadu 2015 11:04 )

Hele, lezou do toho ti lidi dobrovolně?Lezou. Ví co mají čekat?Ví. Je to za prachy a má to scénář?Je a má. Tak co chceš řešit?Je to jen televizní pohádka, stejně jako večerníček. A oběti "šmejdů", to je to samé. Nikdo těm lidem nedrží pistoli u hlavy aby někam šli. Bez ohledu na věk, pokud někdo věří tomu, že mu dá někdo něco zadarmo, je blb. Pokud už to člověku nemyslí, mají na něj jeho blízcí dohlédnout. Jak říkával Harry Jelínek - poctivce nepodvedeš.

dfghjk ( 12. listopadu 2015 09:00 )

Největším šmejdem je tv Prima. Ne proto, že se v jejich ubohém Prostřenu šmejdí, ale proto, že se nasomrují do cizího bytu, rozeštvou tam lidi a pak se pasou na konfliktu, který sami vyvolali. Přitom nikdo z Primy se nikdy v pořadu neukáže, přesně jak ti šmejdi. Co se nenatočí v cizím bytě, se točí v autě. Ubohost nad ubohost. A přiblblý Vydra s Bouškovou tomu propůjčili svoje glosy, které už k tomu Prima dávno přidává bez nich, ze záznamu, jsou to už stále stejné, dokola se opakující kecy. Hlavně že prima o šmejdech nejvíce žvaní, ale že si šmejdi na svoje náklady, narozdíl od prímy, aspoň najmou místnost a pozvané lidi tam pohostí, to se jaksi pomíjí. Humus! Toho sis Pospíšile nevšiml? Takhle to vypada, že jsi pos era, který se médijí bojí, aby ho nepřipravily o moc, a tak zpívá jejich obehranou písničku!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa