Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zelené píšťalky, balónky a křik: Vláda v Ústí jednala o těžebních limitech

Autor: ČTK, simao - 
19. října 2015
10:01

Sobotkova vládní parta vyrazila v pondělí časně ráno v Praze na Hlavní nádraží, odkud se vlakem přesunula do Ústí. Během netradičního jednání vlády ve speciálně upraveném vagonu soupravy se to úsměvy jen hemžilo, jenže příjezd do Ústí již tak příjemný nebyl. Na kabinet čekaly stovky demonstrujících horníků. Pískali a skandovali „zrušte limity“. Kromě nich vyrazili protestovat i aktivisté proti zrušení limitů.

Výjezd vlakem byl naplánován již při cestě do Ostravy, jenže tehdy narušila cestu premiéra a ministrů tragická nehoda pendolina u Studénky. Tentokrát se samotný přesun obešel bez problémů.

Ministři se v pondělí scházeli na Hlavním nádraží v Praze zhruba od sedmé hodiny. Nedorazili pouze vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO). Na cestu do Ústí nad Labem se členové vlády vydali krátce po 7:30.

Sobotkův kabinet vyrazil diskutovat mj. o prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí. Hlavně na dole Bílina. Očekává se, že se ministři vysloví pro prolomení limitů.

Video  Vláda přijela do Ústí vlakem.  - Ivo Brániš, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Rozhodování o budoucnosti těžby hnědého uhlí na severu Čech dominuje dnešnímu výjezdnímu zasedání vlády v Ústeckém kraji. „U Bíliny chceme, aby ten limit byl minimálně 500 metrů od obcí, aby nedošlo ke zhoršení podmínek bydlení,“ řekl v pondělí ráno novinářům ministr financí Andrej Babiš. Ještě v noci prý dostával maily s různými stanovisky k prolomení limitů.

Hnutí ANO se podle informací ČTK kloní k tomu, aby se limity prolomily na Bílině s tím, že uhlí bude využito v teplárnách. Vládní koalice jako taková však nemá na prolomení limitů jednotný názor. V postoji k nakládání s dalším dolem ČSA se usnesení liší.

Sobotkův kabinet na výjezdním zasedání. S červenou kravatou ústecký hejtman Bubeníček (KSČM) Sobotkův kabinet na výjezdním zasedání. S červenou kravatou ústecký hejtman Bubeníček (KSČM) | ČTK

Premiéra a ministry vítal pískot horníků

Proti prolomení limitů dlouhodobě protestují zejména ekologové, vědci i některá místní občanská sdružení. Odbory a horníci naopak podporují úplné prolomení limitů. Tedy nejen na Bílině, ale třeba i na dole ČSA.

A tak byla při příjezdu do Ústí atmosféra značně vypjatá. Stovky horníků přivítaly vládu skandováním „zrušte limity“. Naopak heslem „zachovejte limity“ se obraceli na ministry ekologičtí aktivisté. Spolu s nimi čekal na vládu i starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt. Jiřetín by ohrozilo pokračování těžby na dole ČSA.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek oběma rozděleným skupinám oznámil, že vláda nejspíše limity na dole Bílina skutečně prolomí a zachová je na dole ČSA. Na oznámení o neprolomení limitů na dole ČSA však horníci reagovali mohutným pískotem. Kromě transparentů s nápisy jako "Mládek hrobař Mostecka", "Když ne uhlí, tak co nám dá práci?" či "Ekoterorismus nezahřeje" byli totiž vybaveni i zelenými píšťalkami.

"Zrušením limitů dáte jistotu nejenom nám, ale i dalším, kteří jsou s těžbou hnědého uhlí spjati a dopady vašeho rozhodování pocítí i oni. Nemáme zájem přestat pracovat a rekvalifikovat se na příjemce sociálních dávek," bouřili horníci při příchodu premiéra a ministrů.

Ministr Mládek reagoval slovy: "Vláda je tady, aby jednala o problémech Ústeckého kraje, aby jednala o rozvoji tohoto kraje. O jeho nelehké situaci a bude jednat také o limitech na těžbu hnědého uhlí. Zvažovali jsme všechny varianty a dobrá zpráva je ta, že limity pravděpodobně budou posunuty na Bílině. Je mi líto..." Víc říci nestihl, přerušil ho pískot horníků. "V případě dolu ČSA to rozhodnutí zatím přijato nebude," dodal Mládek a sklidil opět pískot.

Video  Ústí křičelo na ministry: Prolomte těžební limity, chceme práci!  - Ivo Brániš, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Sobotkovu vládu přivítal samozřejmě i ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). On sám je pro pokračování těžby uhlí. Vláda podle něj musí přijmout další opatření v závislosti na svém rozhodnutí. "Protože nejde jenom rozhodnout o tom těžit - netěžit, ale pokud řekne netěžit, tak musí říci, co bude s těmi lidmi dál, co bude s naším krajem a jak se bude situace řešit," řekl ČTK před jednáním vlády.

tubka.jentak.jen. ( 19. října 2015 12:26 )

navrhuji : limity prolomit, krušné hory odstranit a pod nima všechno uhlí vytěžit a střelit do ČÍNY !!!

abyss ( 19. října 2015 11:53 )

V teplárnách se černé uhlí nepoužívá. A vůbec to prolomení limitů a ta šílená spotřeba uhlí u nás, je jen svinstvo a hnus co nese prachy do kapes pár zbohatlíkům. Prodávají energii do okolních států, které si nechtějí při její výrobě ničit ovzduší a životní prostředí a my se tu těma splodinama můžeme klidně dusit a mít všude měsíční krajinu

gabreta ( 19. října 2015 11:03 )

Mládek a Zaorálek jen plní pokyny, které jim zadá Big Brother za velkou louží a co bude v budoucnu? To je nezajímá!! Porostě "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej"!!!

y1xcvbnm ( 19. října 2015 10:30 )

aby si ty papíry ve vlaku neumasili od jídla. Pro Chovance to musí být hrozné svádidlo když se kolegové cpou . On už taky zase přibral ani se mu nedivím, pořád žranice.

1pravda1 ( 19. října 2015 10:27 )

Teď rozhodujete o prolomení limitů těžby hnědého uhlí protože to chce ČEZ, ale že zavíráte doly s kvalitním černým uhlím na Ostravsku, tak to najednou to uhlí nepotřebujete? Lháři jste! Pracovníky můžete dát na revitalizaci té měsíční krajiny! A to, že chce Mládek a Zaorálek TTIP, přitom se smlouvou nejsou pořádně seznámeni ani europoslanci a projednávání je tajné, tak to je opravdu na pováženou! ČSSD vzpamatujte se, volby se blíží.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa