Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nejštědřejší sponzor ODS? Kadeřnice na mateřské dovolené! Hezká je na to dost, říká matka.

Autor: ČTK, tas - 
5. dubna 2014
11:19

Jedním z největších sponzorů ODS v loňském roce byla dvaadvacetiletá kadeřnice na mateřské dovolené Sabina Spálovská. Z výroční finanční zprávy strany vyplývá, že straně dala milion korun.

Spálovská však podle deníku Mladá fronta Dnes nevlastní ani jedinou nemovitost a bydliště má v chatě na Kroměřížsku. Ani ta jí však nepatří.

Tisková mluvčí ODS Jana Havelková uvedla, že dar splňuje veškeré přísné interní předpisy a ODS ho přijala ve standardní bezhotovostní platbě. Sabina Spálovská, nyní s novým příjmením Gajarská, se k daru nechtěla vyjadřovat. "Já se k ničemu vyjadřovat nemusím. Nebudu s vámi hovořit, na shledanou," řekla Mladé frontě do telefonu.

Své ale k tomu řekla její matka, která byla sdílnější. Podle jejích slov si to totiž její dcera mohla dovolit a zdůvodnila to velice svérázně. "Pěkná je. To je její velká deviza, takže nějaké peníze na to mít bude," uvedla bez dalšího vysvětlení Irena Spálovská.

Jejím manželem je Jozef Gajarský, který podniká ve výrobě zdravotnických prostředků. Na dotaz, zda není skutečným dárcem on, deníku neodpověděl.

Co na to ODS?

"Pro mě je to nová informace. My bohužel nemáme prostředky ani možnosti ověřovat majetkové poměry dárců," řekl listu místopředseda ODS Martin Kupka. Předseda strany Petr Fiala komentář odmítl s tím, že v době daru ještě předsedou nebyl.

ODS podle své letošní výroční zprávy vybrala na darech 78 milionů korun. Primát nejštědřejšího dárce drží Jiří Kubů z Brna s dvěma a půl miliony korun.

Strana loni získala celkem 281 milionů korun. Kromě darů a příspěvků od členů v kolonce příjmů uvedla státní příspěvek na činnost ve výši 84,6 milionu korun. Na volební výdaje získala ODS od státu 38,4 milionu. Částečně i kvůli pádu Nečasovy vlády a předčasným volbám ohlásila ztrátu ve výši 14 milionů korun.

Video se připravuje ...
Další videa