Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rath se mstí: zveřejní číslo na soudkyni, která rozhodla o poplatcích

Středočeský hejtman David Rath informoval 10. dubna na tiskové konferenci v Praze o situaci po rozhodnutí soudu, které Středočeskému kraji zakázalo hrazení poplatků v lékárně mladoboleslavské nemocnice.
Středočeský hejtman David Rath informoval 10. dubna na tiskové konferenci v Praze o situaci po rozhodnutí soudu, které Středočeskému kraji zakázalo hrazení poplatků v lékárně mladoboleslavské nemocnice.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, brum - 
10. dubna 2009
14:23

Středočeský kraj zveřejní telefonní číslo soudkyně Městského soudu v Praze, která mu zakázala hradit poplatky v krajských lékárnách. Cedule s tímto kontaktem by měly od pondělí viset v lékárnách všech 5 oblastních nemocnic.

Lidé tak podle hejtmanství mohou přímo na soudkyni "vznést dotaz na důvody rozhodnutí soudu a rychlost vyřešení". Soud se proti kroku kraje ohradil.

"Na začátku příštího týdne budou v lékárnách vyvěšeny informační tabule, aby lidé dostali informaci, že kraj nemůže poskytovat dar, že mu to bylo zakázáno soudem," řekl dnes novinářům Rath. Na ceduli bude i číslo soudkyně. "Tyto kontaktní údaje jsou veřejně přístupné. Žádná soukromá linka to není," podotkla mluvčí kraje Berill Mascheková.

Podle mluvčího městského soudu Petra Kulawiaka je Rathovo rozhodnutí "za hranicí etiky a na hranici šikany a nátlaku proti soudcům." Mluvčí však zároveň řekl, že opatření je neúčelné. Telefonní číslo uvedené na ceduli totiž není přímým spojením na soudkyni Moniku Vackovou, jde pouze o číslo ústředny pracoviště soudu ve Slezské ulici. Ta podle mluvčího na Vackovou nepřepojí nikoho, kdo není účastníkem sporu.

Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník označil krok středočeského hejtmana za "silné kafe". Podle něj však stavovská organizace soudců nemůže proti krajskému rozhodnutí nijak zakročit. Oficiální stanovisko zatím Soudcovská unie nezaujala.

Kvůli předběžnému opatření soudu budou lidé ve středočeských krajských lékárnách muset po určitou dobu opět platit regulační poplatky. Kraj hledá způsob, jak pacientům tyto platby kompenzovat. Podle Ratha se nabízí několik řešení, jedním jsou slevové kupony na 30 korun. Rozhodnutí soudu chce hejtmanství navíc zvrátit i standardními právními prostředky.

aleachim ( 11. dubna 2009 16:29 )

Fakt je neuvěřitelné co si to populistický hovado dovolí. Naprosto souhlasím, je to nátlak na nezávislost soudu. Myslím, že by se mělo někde zveřejnit jeho soukromé číslo nebo alespoň přímá linka do některé jeho kanceláře (nebo do všech), ať mají lidé možnost získat info, proč utrácí peníze z krajského rozpočtu na poplatky, které pak chybí na silnice, dopravu, školství,..... no, jo, ale lůza je spokojená ušetří tři pětky. Jan by mě zajímalo, co budou pak říkat až si urvou výfuk na své zánovní 120 o díru na silnici.

torro ( 11. dubna 2009 10:19 )

kdyby v roce 1945 povesili vsechny KOMUNISTY na kandelabry tak dnes bychom nemnely takove starosti dodnes za ne vsechno splacime a proto jsme neustale v prd...eli

torro ( 11. dubna 2009 10:13 )

jedu pro peporekni v kolik cekam jsem prioraven

quasimodo ( 10. dubna 2009 22:23 )

co se da delat. Tu ztratu prezijeme. Za ten prinos to stoji. Oranzova mafie ven i s gargamelem v cele.

derek ( 10. dubna 2009 20:36 )

Jo kež by to by bylo v čechách zase dobře bez politků celého spektra bez tuneldědy jo to by byla nádhera

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa