Netanjahu i Babiš vyjádřili přesvědčení, že ještě letos se v Česku uskuteční další česko-izraelské mezivládní jednání; to předchozí se konalo v roce 2016 v Jeruzalémě. V Izraeli se v dubnu konají parlamentní volby, v nichž má podle průzkumů největší šance na vítězství Netanjahuova strana Likud.

"Pan premiér Netanjahu přislíbil, že přijede do Prahy. Poslední jednání v roce 2016 bylo v Jeruzalémě, takže už to je dost dlouhá doba," řekl Babiš při setkání s českými novináři.

Ještě předtím na tiskové konferenci český premiér prohlásil, že Izrael považuje za strategického partnera. "Obchod si vede dobře, my tu prodáváme škodovky a tatrovky," uvedl. Později při návštěvě Českého domu doplnil, že Škoda Transportation má zájem prodávat tramvaje do Jeruzaléma. Babiš také řekl, že doufá v dokončení nákupu izraelských radarů ještě letos.

Jako další oblasti spolupráce vidí Babiš například hospodaření s vodou či zdravotnictví. Izrael podle něj může nabídnout třeba technologie pro úsporné nakládání s vodou, zatímco pro Izrael mohou být přínosné technologie v českém odpadovém hospodářství. S Netanjahuem hovořil český premiér i o spolupráci obou zemí při využití konopí pro lékařské účely. Izrael loni schválil zákon, který mu jako teprve třetí zemi světa umožňuje vývoz léčebného konopí. Netanjahu prý Babišovi slíbil vyslat několik expertů do ČR, aby se podělili o zkušenosti. I v Česku už mohou lékaři konopí k léčbě předepisovat.

Oba ministerští předsedové hovořili také o regionálních otázkách, konkrétně o Íránu a o Evropské unii. Na otázku přesunu české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma podle českého premiéra řeč nepřišla. O přesun usiluje prezident Miloš Zeman, ale konečné slovo má česká vláda, jejíž postoj je zdrženlivý.

Český premiér ocenil izraelské výsledky ve vědě a výzkumu, mimo jiné v bezpečnosti autonomních vozů. Ráno se setkal se zástupci firmy Mobileye, která se zabývá systémy pro automatizaci řízení automobilů.

V Jeruzalémě se dnes měl původně konat summit takzvané visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) s Izraelem, Varšava ale na poslední chvíli polskou účast zrušila kvůli údajně protipolským výrokům izraelských představitelů. Netanjahu i nový izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac minulý týden hovořili o podílu Poláků na holokaustu. Do Jeruzaléma tak v pondělí přiletěli jen premiéři Česka, Slovenska a Maďarska a summit V4 s Izraelem se změnil v sérii bilaterálních schůzek.

Ještě dnes Babiš v Jeruzalémě navštíví Staré město. Ve středu má na programu prohlídku jeruzalémské rozhledny Ester, jejímž autorem je český architekt Martin Rajniš. Ve středu dopoledne premiér uctí oběti holokaustu u památníku Jad vašem v Jeruzalémě, odpoledne se v Tel Avivu setká s podnikateli a vědci a večer odletí do Prahy.