Zájem o veletrhy postupně roste, je větší než loni. Mírně se rozšířila výstavní plocha, přihlásilo se 800 vystavovatelů z 26 zemí. "Loni se nám výrazně rozrostl doprovodný program, proto jsme jej letos trochu zjednodušili a také jsme vytvořili mobilní aplikaci, kterou si lze zdarma stáhnout. Lidé tam najdou všechno přehledně a mohou si vytvořit vlastní program tak, jak jim vyhovuje," řekl Mlčák.

Pro návštěvníky bude otevřený pavilon P a F, v Kongresovém centru se uskuteční dvacátý ročník cestovatelského festivalu Go Kamera. Hlavním tématem jsou letos Himálaje. Zájemci uvidí různé dokumenty či fotografie. "Jako hosté vystoupí například německý dobrodruh Bruno Baumann, rakouský záhadolog Günther Schermann i český horolezec Radek Jaroš. O Hedvábné stezce bude povídat český diplomat Hynek Kmoníček," řekl pořadatel festivalu Rudolf Švaříček.

Stejně jako v minulých letech se snažili organizátoři přilákat nejen zástupce regionů a cestovních kanceláří, ale i podnikatele v turistickém ruchu. "Řada lidí si může různé produkty vyzkoušet. Stále silnějším trendem je interaktivní expozice, poté si řada lidí rovnou dovolenou koupí. Za vlajkovou loď moderní expozice lze letos označit brněnský stánek," řekl Mlčák.

Nejpočetněji jsou zastoupeni zahraniční vystavovatelé ze Slovenska, Maďarska a Rakouska. "Pro příští rok se budeme snažit, aby bylo ještě větší zastoupení z Polska," poznamenal Mlčák.

Ve čtvrtek jsou veletrhy určené odborné veřejnosti, pro ostatní zájemce je od pátku do neděle. Na závěrečné tři dny stojí vstupné v předprodeji 140 korun, na místě 180 korun. Výstaviště je otevřené od 10:00 do 18:00, v neděli do 16:00.