Podle médií v posledních týdnech uteklo na 50.000 příslušníků této menšiny před operací vedenou armádou v Arakanském státě proti povstalcům. Zprávy o násilnostech se začaly objevovat loni v říjnu, kdy ozbrojené síly toto tažení zahájily v reakci na přepadení policejního stanoviště u hranice s Bangladéšem, při němž útočníci zabili nejméně devět policistů.

Uprchlíci z Arakanského státu, kteří se uchýlili do Bangladéše, podle médií popisovali násilí, jehož se příslušníci barmských ozbrojených sil dopouštějí - hromadné znásilňování, vraždění a mučení.

Barmská vláda - včetně nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij, která je vůdkyní vládnoucí strany v převážně buddhistické Barmě - obvinění ze zvěrstev páchaných vojáky na muslimských Rohinzích doposud popírala a tvrdila, že armáda jedná v souladu se zákony. Vyzývala dokonce mezinárodní společenství, aby přestalo "rozdmýchávat zášť".

Nyní se tón poprvé od října změnil. Vláda podle médií vydala prohlášení, v němž se uvádí, že se úřady zavázaly podniknout kroky "vůči policii, která 5. listopadu během operace čištění terénu od min bila vesničany".

Na zmíněných záběrech je vidět, jak policisté bijí mladíka, který sedí vedle desítek dalších mužů s rukama na hlavě. Jiný záběr zachycuje tři uniformované policisty, kteří jednoho z mužů na zemi bijí holemi a pak ho kopnou do obličeje.

"Ti, kteří byli identifikováni, byli zatčeni," oznámila v prohlášení tisková služba Su Ťij, která fakticky barmskou vládu řídí. Vláda konkrétně jmenovala čtyři důstojníky a také autora videa, které zachycuje bití mladíka.