Situace v přímořských letoviscích je podle Zaorálka sice klidná, ale v zemi je nadále napjatá atmosféra a je třeba sledovat aktuální vývoj událostí. Poté, co vládní síly snahu o puč zmařily, Česko v této chvíli nebude své občany z Turecka evakuovat. Nyní tam pobývá podle informací cestovních kanceláří kolem 7000 Čechů, podle dosavadních sdělení diplomatů jsou všichni v pořádku.

Pokud by se ale situace zhoršila, což ale Zaorálek nyní nepovažuje za pravděpodobné, je stát připraven poslat do oblasti vojenský speciál. Letadlo může vyrazit do oblasti do dvou hodin, dodal šéf české diplomacie.

"Aktuální situaci budeme dál monitorovat na našich webech a stanoviska aktualizovat podle vývoje," uvedl Zaorálek s tím, že i nadále budou fungovat krizové linky, na které mohou lidé volat. Během noci linky využila zhruba stovka turistů, někteří z nich uvízli na letišti v Istanbulu ve chvíli, kdy areál opustili bezpečnostní složky. "Radili jsme, co mají dělat, někteří měli strach, co bude následovat," popsal Zaorálek.

Cestovní kanceláře respektují rozhodnutí ministerstva nepořádat zájezdy do Istanbulu, Ankary do jihovýchodního Turecka, tyto lokality samy považují za nestabilní, řekl ČTK místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Jiným případem jsou podle něj istanbulská letiště, která fungují jako tranzitní do dalších destinací.

Papež upozornil na to, že naprostá většina Čechů, kteří jsou nyní v tureckých letoviscích, hodlá v zájezdu pokračovat. Pouze v nočních hodinách podle něj někteří jednotlivci žádali předčasný odjezd, ale i ti nyní svůj názor s uklidněním situace vesměs přehodnotili. Připomněl, že většina kanceláří funguje nad rámec zákona, tedy nabízejí klientům, kteří ještě neodcestovali, přeložení termínu nebo jinou destinaci. Podle informací ČTK jde například o CK Alexandria, Exim Tours či CK Fischer

Během nočních dramatických bojů v Turecku vydalo ministerstvo doporučení, aby Češi do této země necestovali a pokud tam už jsou, nabádalo k maximální opatrnosti. Během dopoledne se ale situace zklidnila, vládní síly puč zmařily a převzaly zpět kontrolu nad armádou. Ministerstvo po zhodnocení situace proto doporučení zúžilo na Istanbul a Ankaru, kde se během pokusu o převrat odehrávaly hlavní boje. Cestovní kanceláře čekaly, zda krizový štáb neprohlásí Turecko za nebezpečnou destinaci - v takovém případě by musely své klienty stáhnout.

Násilné střety v Turecku nepřežilo nejméně 161 lidí, další stovky jsou zraněny.

Možná už v neděli večer proberou podle Zaorálka v Bruselu situaci ministři zahraničí EU. Mluvit budou o scénářích dalších jednání s Tureckem ohledně plnění dohod souvisejících s migrační krizí. Pravidelná schůzka ministrů zahraničí EU, které se zúčastní i americký ministr zahraničí John Kerry, se pak uskuteční v pondělí.

rem fd abz mal