Oslovení turisté byli spokojeni s přístupem cestovních kanceláři, informací o situaci měli prý dost. Boje mezi armádními vzbouřenci a vládními složkami se odehrály především v metropoli Ankaře a v Istanbulu.

"Bylo to úplně v klidu, nasedli jsme do autobusu a jeli jsme. Kdyby nám neřekli, co se stalo, nevěděli bychom nic," řekl novinářům klient CK Blue Style Miroslav Žilinský. "Akorát před letištěm v Antalyi bylo pár policajtů se samopaly, jinak nic," doplnil turista Jaroslav Neuman. Domorodci podle něj říkali, že je to věc politiků v Istanbulu a Ankaře, a lidí se to netýká. "Velmi bych uvažoval, zda bych cestu do Turecka znovu podnikl. Rizika jsou tam větší než jinde," poznamenal další turista.

Ani v Alanyi podle klientky CK Brenna Renaty Brejškové nic mimořádného nebylo. "V centru Alanye protestovali lidé, zacpávali auty ulice, aby se nedalo projet, ale žádné násilí ani mrtvé jsme neviděli. Teď bych tam nejezdila, pár let si dám pokoj," poznamenala.

Češi se vrátili letadlem společností Travel Service a ČSA, který dnes časně ráno do Antalye odvezl více než stovku lidí. Ministerstvo zahraničí v noci vyzvalo české občany, aby kvůli pokusu o puč do Turecka necestovaly, podle cestovních kanceláří je nyní na odpovědnosti každého cestujícího, zda do letadla nastoupí. Situací českých občanů se bude odpoledne zabývat krizový štáb na ministerstvu zahraničí. Letecké spojení mezi Istanbulem a Prahou je přerušeno kvůli uzavření vzdušného prostoru nad městem, znovu se má otevřít až večer.

Turecké vládní úřady už oznámily, že pokus o převrat překazily. Turecký premiér Binali Yildirim uvedl, že akce části armády si vyžádal 161 mrtvých a 1440 zraněných. Zadrženo bylo 2839 vojáků. Situace v zemi je podle něj pod kontrolou.