"V roce 2012 jsme se zabývali udržitelností dluhu. Prodloužili jsme splatnost, odložili jsme splácení půjček z EFSF (Evropského fondu finanční stability) na rok 2020. Takže neřešíme udržitelnost dluhu poprvé," uvedla Merkelová na dotaz novinářů ohledně rozdílného názoru s MMF na odpis řeckého dluhu.

"Řekla jsem, že klasický 'haircut' je pro mě nemyslitelný, a to se mezi včerejškem a dneškem nezměnilo," citovala agentura Reuters Merkelovou, která je dnes na návštěvě Bosny.

MMF minulý týden ve své zprávě uvedl, že Řecko bude v příštích třech letech potřebovat dodatečné finanční prostředky až 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč) a rozsáhlé odpuštění dluhů, aby získalo prostor k nadechnutí a mohlo oživit hospodářství. Výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová pak ve středu uvedla, že je třeba dluh Řecka restrukturalizovat, pokud mají záchranné programy fungovat. Řecko však musí pokračovat v reformách, které sníží náklady.

Ministr Schäuble dal dnes ve Frankfurtu měnovému fondu zapravdu, když řekl, že udržitelnost dluhu bez jeho "sestřihu" není možná. Zároveň ale dodal, že by tím byla porušena pravidla EU. Také vyjádřil pochybnosti o možnosti takzvaného refinancování dluhu, při kterém se změní podmínky splatnosti. "Myslím si, že prostor, který máme, je velmi malý," upozornil německý ministr.

Řecký premiér Alexis Tsipras již dříve uvedl, že jediným způsobem, jak učinit dluh udržitelným, je jeho snížení o 30 procent a k tomu dvacetiletý odklad splácení.

Celkový dluh Řecka nyní přesahuje 320 miliard eur, což je zhruba 175 procent hrubého domácího produktu. Ve vztahu k HDP je dluh Řecka druhý nejvyšší na světě za Japonskem. Největším věřitelem Řecka je Evropský fond finanční stability (EFSF), kterému řecká vláda dluží zhruba 130,9 miliardy eur. Z jednotlivých zemí je největším věřitelem Německo, kterému Atény dluží 68 miliard eur. Tato částka zahrnuje půjčky a prostředky z EFSF.