Obměnou prochází také názvy a pojetí některých oceňovaných kategorií. Například místo Zpěváka a Zpěvačky roku se budou Andělé udělovat v kategoriích Sólový interpret a Sólová interpretka roku. Nového pojetí se také dočkají někdejší Žánrové ceny Anděl, které se už nebudou oddělovat a oceňovat pouze "malými" replikami Andělů. Předány budou ve čtyřech nových kategoriích plnohodnotně, přímo během slavnostního ceremoniálu ve Foru Karlín.

"Andělé jsou nejstarší odborné hudební ceny u nás. Jejich pojetí jsme ale potřebovali posunout blíž současnosti, kdy už do sebe pop dávno vsáknul většinu žánrů a sólový umělec nemusí v uvozovkách jen skvěle zpívat, ale může třeba i rapovat," uvedl Vedral.

S Vedralem v Radě České hudební akademie kromě zástupců pořadatelů usedli i zpěvák Miro Žbirka, producent Jan P. Muchow, publicista a rádiový dramaturg Josef Vlček a televizní producent Jan Potměšil z České televize. "Společně už několik měsíců řešíme, jak ceny Anděl zlepšit, aby co nejlépe vypovídaly o stavu české hudební scény, měly respekt mezi muzikanty a byly atraktivnější i pro televizní diváky," popsal Vedral přípravy 27. ročníku Andělů.

Ceny budou uděleny v kategoriích Album, Skladba, Skupina, Sólový interpret a interpretka, Objev, Videoklip, Folk, Jazz, Elektronika, Alternativa a Síň slávy.

Aktuální ročník do značné míry staví na půdorysu posledního předávání, které se sice konalo s minimálním rozpočtem v klubovém prostředí Lucerna Music Baru, ale přesto sklidilo chválu od diváků, kritiků i z muzikantské branže. I tentokrát Ceny Anděl znovu vyhlašuje tuzemská pobočka Mezinárodní federace hudebního průmyslu ČNS IFPI. Hlasování se uskuteční ve dvou kolech a pod dohledem notáře. Česká hudební akademie bude vybírat z desek nominovaných přímo hudebními vydavateli, včetně těch nezávislých. Možnost nominovat zajímavé tituly vydané v kalendářním roce je otevřená všem zájemcům a subjektům. Více informací se nachází na www.andelceny.cz.