Svaz na dnešním slavnostním večeru v pražském Divadle Hybernia vyhlásil také nejúspěšnější skladatele populární a vážné hudby, textaře a nakladatele za rok 2013, uvedla za OSA Kateřina Růžičková.

Cenu v kategorii Populární skladba roku získali Richard Krajčo a Petr Harazin za píseň Cesta složenou pro skupinu Kryštof. Vážnou skladbou roku se stal Koncert pro varhany a orchestr č. 3 Jiřího Temla, jehož skladba Fantasia appassionata pro varhany byla oceněna už v roce 1972 a zařazena jako povinná skladba na Pražské jaro. Nejúspěšnějšími skladateli populární hudby byli vyhlášeni Petr Janda ze skupiny Olympic a Tomáš Krulich, zakladatel a kytarista kapely Kabát. Jeho spoluhráč z Kabátu Milan Špalek zvítězil v kategorii Nejúspěšnější textař.

Nejúspěšnějším skladatelem vážné hudby je skladatel a violista Jiří Kabát, nejúspěšnějším nakladatelem společnost Schubert Music Publishing. Nejúspěšnější skladbou mezi žánry se staly Hlasy světla od Roberta Jíši. Nejúspěšnějším skladatelem mezi žánry byl vyhlášen skladatel, houslista a umělecký vedoucí hudebního souboru Hradišťan Jiří Pavlica.

Nejúspěšnějším autorem v zahraničí byl Petr Skoumal, cenu za propagaci a šíření české hudby si odnesl publicista Jiří Černý. Kategorii Nejúspěšnější mladý autor populární hudby vyhrál Štěpán Petrů, skladatel, textař a kytarista havířovské kapely Neb. Nejúspěšnější mladou autorkou vážné hudby je skladatelka a hráčka na akordeon Lucie Vítková.

Mezi předávajícími se mimo jiné objevili Michal Hrůza, Petra Janů, Jan Vodňanský a Michael Kocáb. Večerem provázel Michal Prokop.

OSA je sdružením skladatelů, textařů, hudebních nakladatelů a jiných nositelů práv, například dědiců. Spravuje autorská majetková práva k hudebním dílům. OSA loni rozúčtovala autorskou odměnu 120.473 autorům a nakladatelům, z nichž 5726 je domácích. Svazu loni klesly příjmy meziročně o dvě procenta na 851,8 milionu korun. Na poklesu se podílela zejména reprodukovaná hudba, jejíž propad ale svazu kompenzoval výrazný růst odměn za internet a živou hudbu.