"Jedná se o jednu z technik zdobení vajec. A odrátovat vejce představuje takovou drátenickou maturitu," uvedla. Ovládání této techniky je třeba nutné pro vstup do cechu Českomoravských uměleckých dráteníků.

Lidé si dnes v muzeu mohli prohlédnout i práci těchto řemeslníků. Oberreiterová dodala, že expozice nabízí zdobené nejen slepičí, ale třeba i křepelčí, kachní, husí nebo pštrosí vejce. "Dráteníci jsou historicky spjati především se Slovenskem, odkud expandovali i do Čech, když chodili a drátovali po vesnicích," řekla.

Dráteníci už v pravěku vyráběli z drátu ozdoby a šperky. Drát sloužil také k výrobě zbraní a výzbroje. Ve středověku se železný drát ve větší míře dostal do městského a venkovského prostředí jako materiál pro výrobu jednoduchých domácích pomůcek či zemědělského nářadí. Později se řemeslníci věnovali opravám keramických nádob, proslulí byli hlavně slovenští dráteníci. S rozvojem průmyslu se však drahé opravy už nevyplácely. V posledních letech zažívá drátenictví rozmach jako umělecké řemeslo.