"Návštěvnost v roce 2014 ovlivnilo především nezvykle teplé počasí v první polovině roku a zima bez sněhu, které přispěly k výborné návštěvnosti do června, což vytvořilo základ pro celoroční průběh. Vynikající návštěvnost měly například prosincové adventní pořady na půdě muzea. S celkovou návštěvností v roce 2014 jsme velmi spokojeni," uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš. Počet lidí, kteří přijeli do skanzenu, se snížil jen v létě kvůli deštivému počasí.

Nejvíce lidí skanzenem prošlo v sobotu 13. prosince při Vánočním jarmarku, kdy areály muzea navštívilo 13.000 lidí. "Kladně byly přijaty i některé novinky, například noční prohlídka muzea během letní turistické sezony či pořady pro děti," podotkl ředitel.

Děti, na které se muzeum loni zaměřilo, tvořily téměř třetinu návštěvníků. "Proto i v roce 2015 se budeme snažit vybrané pořady na ně více zaměřit, a přitáhnout tak do muzea i menší návštěvníky," řekl Ondruš. Muzeum si letos připomene 90 let od založení.

Většina návštěvníků, 65 procent, si prohlédlo areál Dřevěného městečka, kde se koná velká část akcí, je také nejpřístupnější pro rodiny s malými dětmi či zdravotně postižené. Areál Valašské dědiny přilákal 25 procent návštěvníků, zbytek nejmladší areál skanzenu, Mlýnská dolina.

Chod muzea loni ovlivnil také březnový požár chaty Libušín na Pustevnách, muzeum totiž kulturní památku postavenou podle návrhu slovenského architekta Dušana Jurkoviče spravuje. Rozhodlo se pro vědeckou rekonstrukci objektu, práce by mohly začít na konci roku.