Do první půlky koncertů vybral dramaturg FOK Martin Rudovský suitu Gustava Holsta Planety, která inspirovala i tvůrce hudby k Hvězdným válkám Williamse. Právě jeho muzika k sérii Hvězdné války, kterou vyhlásil Americký filmový institut nejlepší filmovou hudbou všech dob, bude tvořit druhou polovinu programu. Holstovu skladbu zpěvem doprovodí ženská část Českého filharmonického sboru Brno.

"Jak v aktuální sezóně často připomínáme, FOK se zrodil i jako filmový orchestr. Protože je však ve zkratce také K jako koncert, rozhodli jsme se s dirigentem Štúrem po dva večery oba světy spojit. A jaká jiná díla vybrat než Holstovy Planety, které podkreslují tolik filmů, a Williamsovu hudbu k Hvězdným válkám, jež dobývá orchestrální pódia?," sdělil dramaturg Rudovský.

Ve filmovém duchu oslavil orchestr FOK v listopadu loňského roku i své osmdesáté narozeniny. Za účasti mnoha hostů se ve zcela zaplněném Obecním domě uskutečnil koncert, při němž se na pódiu vystřídala řada gratulantů v čele s moderátorem večera Ondřejem Havelkou. Dirigentem večera byl Jan Kučera. Orchestr nabídl především filmové melodie, čímž připomněl, že od roku 1935 do založení samostatného filmového orchestru v roce 1943 nahrál hudbu k téměř všem českým filmům a za svou existenci natočil hudbu k celkem 212 snímkům.

Od roku 1952 funguje FOK jako reprezentační těleso hlavního města Prahy. Stočlenný ansámbl hospodaří s přibližně 100 miliony korun. Až 85 procenty přispívá zřizovatel, zbytek tvoří tržby z koncertní činnosti - ze vstupného nebo angažmá u jiných pořadatelů. Od září 2015 převezme roli šéfdirigenta orchestru finský dirigent Pietari Inkinen.