"Ty nejdůležitější projekty budou v Masných krámech. Už v lednu tam zahájíme výstavu Mnichov - zářící metropole umění, jež představí Mnichov jako důležité umělecké centrum, kam jezdila celá řada umělců z Evropy i ze zámoří studovat," uvedl. Výstava zahrnuje éru od roku 1870 do roku 1918.

Galerii se podařilo zapůjčit skvělé exponáty, ke zlatým hřebům bude patřit Javlenského obraz Zátiší se svatým obrazem, půjde o nejdražší dílo výstavy, pojištěno je na 50 milionů korun, půjčilo jej muzeum ve Wiesbadenu. Galerie vystaví i české autory, kteří prošli Mnichovem, tedy například Václava Brožíka, Alfonse Muchu, Luďka Marolda, Jakuba Schikanedera a další. Chce tak podpořit jejich začleňování do evropského kontextu, kam patří. Vernisáž bude 27. ledna.

Dalším atraktivním počinem bude fascinující příběh Gottfrieda Lindauera a jeho portrétů maorských náčelníků. Z Nového Zélandu, kde plzeňský rodák Maory maloval, se povedlo zapůjčit téměř 50 portrétů. Diváci je uvidí od 6. května do 20. září. "Už samotná příprava výstavy je velice citlivá a náročná, do Plzně vezeme novozélandský národní poklad a tomu odpovídá i péče a zájem ze strany Maorů," řekl Musil.

Posledním projektem v Masných krámech pak bude od října výstava Baroko v západních Čechách. Představí špičková díla vzniklá v regionu z oblasti architektury, sochařství, malby i uměleckého řemesla. Vystaven bude i model plaského kláštera s nerealizovaným projektem kostela J. Santiniho.

Druhý výstavní prostor, síň "13", nabídne jako první výstavu u příležitosti festivalu Smetanovské dny. Od 18. února představí mj. díla známých zakladatelských osobností českého umění 19. století, Josefa Zítka, Josefa Václava Myslbeka, Julia Mařáka.

Výstava Abeceda kubismu, která začne v červnu, přiblíží zdroje, z nichž čerpala česká kubistická moderna. "Půjde o divácky velmi atraktivní projekt, budeme tam mít jména světového formátu," uvedl Musil.

Poslední z expozic bude věnována nejznámějšími plzeňskému architektovi 20. století Hanuši Zápalovi. Výstava podá první ucelený pohled na architektovu práci, její součástí budou historické plány, fotografie a dokumenty, ale také modely.