První recenze ve světových médiích se shodují na tom, že jde o chytrý film o sexu, a tak měsíce spekulací o formě a obsahu filmu, z nichž mnohé se týkaly především sexuálně explicitních scén, snad končí. Revolučnost téměř čtyřhodinového snímku, jehož druhá část bude mít premiéru 9. ledna, nespočívá tolik v zobrazování sexu, jako především ve způsobu, jakým je na plátně diskutován a chápán.

"Není chytřejších filmů o sexu než Nymfomanka," konstatoval například britský The Independent, který v souladu s většinou ohlasů vyzdvihuje i humor tohoto díla, v němž si zahráli Charlotte Gainsbourgová, Stellan Skarsgård, Stacy Martinová a Shia LaBeouf.

Lars von Trier snímek rozdělil do osmi kapitol, v nichž nešetří rozmanitými paralelami. Různé aspekty sexu přirovnávají k Bachově hudbě, rybaření či historii církví. "Všichni věděli, že Trier točí film o sexu. Málokdo ale čekal, že k tématu přistoupí tak komplexním a citlivým způsobem. Těžko teď někdo může tvrdit, že nerozumí ženám, nebo že je nemá rád," uvedl k Nymfomance ředitel distribuční společnosti Aerofilms Ivo Andrle. Také on ocenil filmařův zábavný odstup a nadhled.

Představitel hlavní mužské role a Trierův přítel Stellan Skarsgård opakovaně vyvrací, že by bylo možné o filmu hovořit jako o pornografii. Zobrazování nahoty obhajuje také představitelka titulní role Charlotte Gainsbourgová. "Tenhle film by bez nahoty nedával smysl. Nevím, proč mají někteří lidé problém dívat se na intimní součásti života. Já se nestydím, když se na Nymfomanku dívám," uvedla. Právě ona na plátně sdílí své příběhy se starým mládencem a sečtělým samotářem. Její vzpomínky vedou od dětského objevování vlastního těla a dívčí experimenty až po zkušenosti vyzrálé ženy.

Dánský režisér Lars von Trier je jedním z nejinvenčnějších režisérů současnosti. Každá jeho novinka je diváky i kritikou očekávána, neboť slibuje konfrontaci s něčím, co se na plátně běžně nezobrazuje. Režisér rád šokuje a boří společenská tabu, ať už jde o otevřenost sexuálních scén či silnou dávku černého humoru. Mezi jeho nejznámější snímky patří Prolomit vlny, Tanec v temnotách, Melancholie, Dogville, Kdo je tady ředitel? a Antikrist.