Skupina podle kriminalistů páchala trestnou činnost přinejmenším v letech 2004 až 2017, kdy v Ústeckém kraji lákala na dobře placenou legální práci. Do britského Manchesteru dopravila 11 mužů a šest žen, které potom vykořisťovala pod pohrůžkou nebo za použití násilí, uvedl Ibehej.

Ženy podle něj musely provozovat pouliční prostituci nebo poskytovat sexuální služby prostřednictvím erotických inzertních webů, muži vykonávali pomocné práce u mycích linek nebo v restauracích. "Nikdo z poškozených nedisponoval slibovaným pracovním povolením a od obviněných nedostávali téměř žádné peníze," popsal mluvčí.

Údajný hlavní organizátor činnosti nadále zůstává v české vazbě. Kromě obchodování s lidmi, vydírání a nebezpečného vyhrožování čelí obvinění také z dvojího manželství a z toho, že čtvrt roku znásilňoval jednu z vykořisťovaných žen. Jedna ze dvou obžalovaných, která trvale žije ve Velké Británii, je stíhána za kuplířství. Podle kriminalistů totiž zprostředkovávala sexuální služby, uveřejňovala erotické inzeráty a následně inkasovala peníze.

O podání obžaloby bude rozhodovat Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem.