Ručně psané dopisy s výzvami vládám či úřadům příslušných zemí mají pomoci nespravedlivě vězněným a utlačovaným obráncům lidských práv. "Za jednotlivé případy se ve stejnou chvíli apeluje ve většině zemí světa, což vytváří mezinárodní tlak, který příslušné autority nemohou jen tak ignorovat. Proto se téměř u třetiny případu podaří prosadit zásadní změnu," uvedla Pařízková.

Happening poprvé uspořádali polští aktivisté z AI v roce 2001. V Česku se akce podle webových stránek koná od roku 2010. Lidé ji mohou uspořádat na jakémkoli místě pro jakýkoli počet lidí. Loni podle mluvčí napsali příznivci Amnesty International na téměř dvou stovkách setkání zhruba 16 000 dopisů. Letos již lidé nahlásili přes 350 akcí.

Na zahájení akce ve Skautském institutu zahraje v neděli skupina Teepee, lidé si také budou moci prohlédnout výstavu o ženách českého disentu a Miladě Horákové. Maraton symbolicky odstartuje ředitel české AI Mark Martin, promluví například Hana Kordová Marvanová.

Den lidských práv byl vyhlášen jako připomínka přijetí Všeobecné Deklarace lidských práv Valným shromážděním OSN 10. prosince 1948. Deklarace se stala základem pro vypracování dalších lidskoprávních dokumentů a dodnes je všeobecně uznávanou normou mezinárodního práva.

ado mal