Hlavním organizátorem podvodů byl podle spisu Karel Holoubek ze Zlína, někdejší vedoucí odboru kontroly a plateb ROP. Spolu s dalšími kolegy podle obžaloby využíval znalostí a informací nabytých při práci a v rozporu s regulemi Evropské unie pomáhal za finanční odměnu získat a vyčerpat žadatelům dotace na výstavbu ubytovacích zařízení ve Zlínském kraji.

Obžalovaní jsou stíháni za trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškození finančních zájmů Evropské unie, podplácení a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Žalobkyně Pavlína Nesvadbová dnes uvedla, že nebylo zjištěno, že by jednání obžalovaných ovlivnilo proces schválení a poskytnutí dotace. Jednání pracovníků ROP bylo podle ní vedeno snahou o přivýdělek. Zneužití pravomoci úřední osoby se však podle ní nepodařilo obžalovaným prokázat.

Pro Holoubka navrhla žalobkyně tříletou podmínku se zkušební dobou čtyř let a peněžitý trest 200.000 Kč. Totožný trest navrhla i pro někdejšího právníka ROP Antonína Hajduška. Další bývalé pracovnici úřadu Haně Strnadelové navrhla peněžitý trest 80.000 korun. Tři roky podmíněně se čtyřletou zkušební dobou chce státní zástupkyně také pro jednatele firem žádající o dotace, tedy Jaroslava Šestáka a Jaromíra Vystrčila. První jmenovaný by měl podle ní dále zaplatit milion korun, druhý 200.000 Kč. Dalšímu jednateli Michalu Kozlovskému navrhla peněžitý trest 150.000 korun. Finanční tresty 500.000 Kč, respektive milion Kč, žádá pro společnosti RADEAN a Z - FIN. Naopak firmy QUANTUM CZ a RAINER CZ podle ní mají být obžaloby zproštěny.

Prostřednictvím ROP Střední Morava proudily dotace z EU do Olomouckého a Zlínského kraje. Jednatelé ubytovacích zařízení podle obžaloby nelegálně žádali o dotace na pět projektů více než 82 milionů korun. Podařilo se jim údajně získat 50 milionů korun, jeden z projektů podporu nezískal. Nezákonné čerpání spočívalo podle spisu například v ovlivňování výběrového řízení na vítěze zhotovitele stavby nebo falšování údajů o finančním zdraví firmy. Kriminalisté zjistili, že nezákonné získávání dotací trvalo od roku 2008 do roku 2015.

Hlavní líčení dnes pokračuje závěrečnými řečmi obhájců. Ve čtvrtek by si měl senát vyslechnout závěrečné řeči obžalovaných, následně pravděpodobně vynese rozsudek.