"Jsem velmi šťastný. Právě jsem o tom slyšel," řekl muž v telefonickém rozhovoru norskému listu Dagbladet. Podle tohoto deníku zatím se svými rodiči nemluvil. Již dříve řekl, že chce s případným kontaktem vyčkat až na výsledky testu DNA.

Otec nalezeného muže televizi Nova řekl, že jeho syn v Norsku nebyl dobrovolně, protože chtěl jet na Nový Zéland. Syna rodiče poznali na fotografii v médiích, do Norska se za ním vypraví příští týden. Nalezený muž doma nebydlí 14 let, s rodiči byl podle Novy v pravidelném kontaktu. Donedávna žil v pražské Krči, uvedla televize. Nalezený muž podle otce dělal počítačovou forenzní analýzu a měl bezpečnostní prověrku pro stupeň tajné.

Policisté podle Stulíkové předali veškeré informace o Čechovi do Norska, které případ vyšetřuje. "Informace o průběhu vyšetřování je na základě platné legislativy daného státu oprávněna poskytovat pouze norská policie," doplnila mluvčí.

Norská police podle deníku Verdens Gang uvedla, že vzhledem k mužově objasněné identitě postoupí záležitost českým úřadům, které by mu měly vydat náhradní cestovní doklady a pomoci s rodinným setkáním.

Muž byl objeven 14. prosince v ulici Grenseveien ve východní části Osla ve sněhové závěji. Byl bez dokladů a na těle měl četná poranění. Norská policie v úterý zveřejnila jeho fotografii ve snaze dozvědět se o dotyčném více. Ve středu česká policie identifikovala záhadného nalezence jako Čecha, jehož poznali v ČR jeho příbuzní.

Ve čtvrtek mu norští policisté ukázali fotografie jeho údajných rodičů a řekli mu jeho zřejmě pravé jméno, nic z toho mu ale nebylo povědomé. Pro potvrzení totožnosti proto jemu a jeho předpokládaným rodičům odebrali vzorky DNA.

Muž se rozhodl, že si bude provizorně říkat John Smith, protože prý nějaké jméno potřeboval a toto mu připadlo neutrální. Nalezenec komunikuje anglicky, ale rozumí česky. Od plánovaného rodinného setkání si slibuje průlom ve vzpomínkách. "Doufám, že to (setkání) ve mně vyvolá nějaké vzpomínky a že zjistím něco o životě, který jsem žil dřív," řekl norské veřejnoprávní televizi NRK.

Policisté by nyní měli začít vyšetřovat, co se s mužem stalo. Předpokládá se, že se stal obětí trestného činu. On sám řekl, že byl okraden, zdrogován, delší dobu měl nejspíš svázané ruce a byl také patrně terčem sexuálního útoku.

Čech norským médiím řekl, že se do vlasti vrátit nehodlá, neboť se obává toho, že by zde byl jeho život v ohrožení.